• 26.05.2024

Опозицията в Полша твърди, че цените на горивата в страната са занижени изкуствено заради предстоящите избори

 Опозицията в Полша твърди, че цените на горивата в страната са занижени изкуствено заради предстоящите избори

Даниел Обайтек, главен изпълнителен директор на полския петролен гигант „Орлен“. Снимка: FORUM

Две седмици преди парламентарните избори в Полша опозицията обвини петролния гигант „Орлен“ в опит да наклони вота в полза на управляващата националистическа партия „Право и справедливост“ (ПиС) чрез изкуствено занижаване на цените на бензина, предаде ДПА.

„Предизборната кампания е в ход и ръководителят на „Орлен“ Даниел Обайтек намалява цените на горивата и петрола почти всеки ден, каза Томаш Трела, депутат от коалицията „Левица“. 

Полската държава притежава дял от 27,5% в „Орлен“, а главният изпълнителен директор Обайтек е член на ПиС. Полша вече седмици наред поддържа най-ниските цени на горивата в целия ЕС. Средната цена на бензина и дизеловото гориво в момента е 5,99 злоти за литър, което се равнява на 1,36 долара.

Компанията „Орлен“ притежава пазарен дял между 65% и 70% и определя цените в Полша, информира БТА.

Парламентарните избори са насрочени за 15 октомври. Всички досегашни анкети показват видима преднина за ПиС. Въпреки това някои анализатори смятат, че все още не е изключено опозицията да спечели. 

Сп. „Политика инсайт“ писа, че министерството на климата и околната среда е дало на „Орлен“ зелена светлина за използване на горива от запасите за извънредни ситуации, за да осигури ниски цени преди изборите.

Министерството, отговарящо за държавните холдинги, обаче обясни ниските цени на бензина като ефект от неотдавнашното придобиване на петролната компания „Лотос“ от „Орлен“.

Свързани публикации

None found