• 15.07.2024

Няколко хиляди души се събраха на нова демонстрация в Минск с искане на оставката на Лукашенко

 Няколко хиляди души се събраха на нова демонстрация в Минск с искане на оставката на Лукашенко

Снимка: AP

Няколко хиляди привърженици на беларуската опозиция се събраха снощи на нова демонстрация в столицата Минск с искане на оставката на президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

„Махай се!“

скандираше множеството по адрес на Лукашенко,

който е на власт от 1994 г. и в неделя бе преизбран за шести мандат на поста с 80 процента от гласовете според официалните резултати.


Най-малко 5000 души се включиха в протеста, който се състоя в края на един напрегнат за беларуския президент ден. По-рано вчера Лукашенко бе освиркан при посещение в завод на фона на набиращото сила стачно движение.

Беларуската опозиция, която проведе в неделя най-голямата демонстрация в историята на страната, с над 100 000 участници, твърди, че президентът е бил преизбран с помощта на сериозни измами, и настоява властта да бъде предадена на нейния кандидат на изборите Светлана Тихановска, която междувременно намери убежище в Литва. Самата Тихановска изрази готовност да „поеме своята отговорност“.

Снощи демонстрантите отидоха пред един от центровете за задържане в Минск и скандираха имената на „политически затворници“, настоявайки за тяхното освобождаване. Те освен това изразиха подкрепата си за директора на Държавния академичен театър, бившия министър на културата Павел Латушко, който бе уволнен вчера, след като поискал публично нови избори и оттеглянето на Лукашенко. Според местни медии няколко актьори от неговата трупа са подали оставка в знак на солидарност с Латушко.

Сигнали в подкрепа на исканията на опозицията идваха през целия ден вчера, най-вече чрез стачки в няколко предприятия и в жизненоважни за националната икономика промишлени сектори.

„Призоваваме всички работнически колективи да се присъединят към безсрочната стачка с искане на оставката на Александър Лукашенко“,

казаха от щаба Тихановска
Снимка: AP/БТА

По-рано вчера беларуският президент бе освиркан от няколкостотин демонстранти пред тракторен завод, където произнесе реч и след това отговори на въпроси. Отказващ да отстъпи, Лукашенко повтори, че не възнамерява да се оттегли.

Никога няма да направя каквото и да било под натиск, докато не ме убиете, нови избори наяма да има.

заяви беларуският президент Лукашенко

След това Лукашенко направи уговорката, че е готов да предаде властта, след като на референдум бъде приета нова конституция, „но не и под натиск и не заради улицата“.
Беларуската опозиция представи предварителния състав на Координационен съвет по предаването на властта. Инициативата бе подкрепена от Полша.

Редица западни държави дадоха да се разбере, че не признават резултатите от изборите в Беларус.
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) предложи да посредничи в бившата съветска република за започване на „открит и конструктивен диалог“.

„Официално предложение за посещение на ротационния председател на ОССЕ, албанския премиер Еди Рама. . . бе изпратено до (беларуското) правителство“ за среща с него и представители на опозицията, пише в комюникето. Базираната във Виена организация отново изразява своите „безпокойства за протичането на президентските избори (в Беларус в неделя), на които ОССЕ не можа (да изпрати наблюдатели), както и за диспропорционалната употреба на сила срещу мирни демонстранти, масовите арести и твърденията за (прибягване до) мъчения от страна на силите за сигурност“.

ОССЕ трябва да „играе важна роля“, като изпрати в бившата съветска република посредническа мисия, която „да провери резултатите от гласуването“, заяви вчера говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.
Британският министър на външните работи Доминик Рааб призова за „спешно независимо разследване“ от страна на базираната във Виена организация.
ОССЕ не изпрати наблюдатели на президентски избори в Беларус за първи път от 2001 г., тъй като поканите не са били изпратени навреме, отбелязва Франс прес, цитирани от БТА.

Свързани публикации