• 23.06.2024

Новият щам COVID-20 се разпространява по-бързо

 Новият щам  COVID-20 се разпространява по-бързо

Снимка: rawpixel

Това съобщиха британските здравни власти

Новият щам на коронавируса, идентифициран в Обединеното кралство, може да се разпространява по-бързо. Властите правят спешни изследвания, за да потвърдят, че той не е по-смъртоносен, съобщи главният здравен инспектор на Англия Крис Уити, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

„Както беше обявено в понеделник, Обединеното кралство идентифицира нов вариант COVID-20 чрез геномното наблюдение на Службата по общественото здраве на Англия. В резултат на бързото разпространение на новия вариант, предварителните данни от моделирането и бързо нарастващите нива на заболеваемост в Югоизтока, Консултативната група за нови и нововъзникващи респираторни вируси (NERVTAG) смята, че новият щам може да се разпространява по-бързо.“

каза Уити

Днес британският премиер Борис Джонсън ще има видеоконферентен разговор с министри, за да обсъдят безпокойството от новия щам, съобщи негов говорител. След това Джонсън ще даде пресконференция заедно с главните правителствени здравни експерти, на фона на твърденията, че ще обяви нови мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Вчера Великобритания съобщи за 28 507 новозаразени и 489 починали за едно денонощие. Репродуктивното число на вируса е 1,1-1,2, което означава, че броят на новите случаи на коронавирус бързо нараства. 

Общият брой на регистрираните във Великобритания заразени е над 1 милион и 977 хиляди. Страната е на седмо място в света по този показател.
С повече от 66 500 починали, Великобритания е на второ място в мрачната статистика в Европа след Италия, с близо 67 900.

Свързани публикации