• 17.07.2024

Лихтенщайн подава жалба за погазен суверинитет

 Лихтенщайн подава жалба за погазен суверинитет

Снимка: dpa/Gian Ehrenzeller

Жителите на Лихтенщайн многократно са искали да бъдат класифицирани като германци, както твърдят претенции за собственост в Чехия от преди 1945 г., пише Berliner Zeitung.

Лихтенщайн е подал така наречената държавна жалба до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Правителството на княжеството обяви в това в сряда. Причината е, че жителите му на територията на Чехия многократно са се класифицирали като германци, като предявят искове за собственост от периода преди 1945 година.

Предисторията е решение на Чешкия конституционен съд през февруари. То обяви отчуждаването на Княжеския дом на Лихтенщайн въз основа на така наречените укази на Бенеш за законно. Указите на президента Едвард Бенеш са основата за отчуждаването и експулсирането на германското малцинство от Чехословакия след Втората световна война.

„Пренебрегване на самоличността“

„Очевидно пренебрегване на суверенитета на Лихтенщайн и идентичността на неговите граждани“ .

според княжеството

Според правителството имотните регистрации в чешкия поземлен регистър, съществували от векове, са заличени. Това беше оправдано от факта, че княз Франц Йозеф II (1906–1989) е изповядвал немска националност по смисъла на указ на чешкия президент.

От гледна точка на княжеството това не е наред. Има 29 лихтенщайнци и техните наследници, чиито активи са били незаконно конфискувани в сегашната Чехия.

Преди Втората световна война аристократичното семейство Лихтенщайн е притежавало обширни колекции от земя, имоти и изкуство в тогавашна Чехословакия. Седалището им беше в замъка Валтице в Южна Моравия, който сега е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Свързани публикации

None found