• 20.07.2024

Над 1400 души са задържани на протести в подкрепа на Навални в Русия

 Над 1400 души са задържани на протести в подкрепа на Навални в Русия

Снимка: AP

Над 1400 души са задържани на протестни акции в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални, съобщи правозащитната организация ОВД-Инфо. Демонстрации в Москва и Санкт Петербург, след като вчера съд замени условната присъда на Навални с ефективна и той трябва да излежи 2 г. и 8 месеца, предаде „Нюзру“, цитиран от БНР.

Арести на негови привърженици са извършени в 11 руски градове. Мнозинството от задържаните са от Москва и Санкт Петербург.

Поведението на руския опозиционер Алексей Навални „наподобяваше целенасочено предизвикателство“ и даваше на властите „все повече и повече поводи да сезират съда“. Това пише официозът „Росийская газета“ по повод вчерашното решение на московския съд за Навални, предаде БТА.

Произнесената вчера ефективна присъда срещу Алексей Навални е ключов момент за Русия на президента Владимир Путин, пише на свой ред вестник „Ню Йорк таймс“. Досега руските власти даваха на яростния критик на Кремъл кратки присъди от по няколко седмици, за да не допуснат той да се превърне в политически мъченик. Западни лаборатории потвърдиха, че през август миналата година руски агенти са опитали да го убият чрез отравяне. Сега решението да бъде пратен в затвора лишава политическия пейзаж в Русия от неговия глас, но може да придаде енергия на неговите привърженици и да породи още публични протести срещу Путин, отбелязва изданието.

Свързани публикации