• 22.09.2023

Мобилизацията в Русия доведе до неочакван проблем

 Мобилизацията в Русия доведе до неочакван проблем

Руската гражданска авиация може да се сблъска с още повече проблеми поради мобилизацията, обявена от президента Владимир Путин, сочат множество анализи.

Мобилизацията е обявена на 21 септември 2022 г. с незабавно действие. Според министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, първата вълна, предназначена да мобилизира 300 000 души, има за цел да мобилизира хора с предишен военен опит за военните усилия на страната.

Според руския вестник „Комерсант“ авиокомпаниите са изправени пред трудна ситуация, тъй като много пилоти преди това са служили във ВВС на страната и следователно отговарят на условията за набор.

Вестникът цитира източници от голяма авиокомпания, които казват, че до 40% от техните пилоти имат военно минало. Източници от друга авиокомпания споделят, че персоналът на компанията е „все по-притеснен“.

На въпрос към Министерството на транспорта на Русия дали пилотите ще бъдат освободени от мобилизация отговорът е бил отрицателен.

Телеграм каналът Aviatorschina, който редовно публикува вътрешни истории от руската авиационна индустрия, съобщава, че работата на Ръководство „Въздушно движение“ (РВД) е била нарушена поради внезапно мобилизиране на „десетки“ диспечери в районите на Камчатка, Магадан и Иркутск.

Твърдението съвпада с десетки доклади от цялата страна за хора, на които са били връчени известия за мобилизация и незабавно изпратени във военни лагери.

Обявяването на мобилизацията предизвика масово изселване на руски граждани в чужбина, като самолетните билети до съседните страни бързо се разпродадоха, а опашките по границите достигнаха безпрецедентни размери.

Свързани публикации

None found