• 25.05.2024

Лукашенко: Можем да помислим за тристранно сътрудничество между Северна Корея, Русия и Беларус

 Лукашенко: Можем да помислим за тристранно сътрудничество между Северна Корея, Русия и Беларус

Беларуският президент Александър Лукашенко e изразил интерес към създаване на тристранно партньорство с Русия и Северна Корея по време на срещата си с руския президент Владимир Путин в Сочи, Русия, на 15 септември, съобщи „Киев Индипендънт“.

Лукашенко и Путин се срещнаха в черноморския курортен град, за да обсъдят двустранните отношения и по-нататъшната интеграция в т.нар. съюзна държава на фона на нарастващата им изолация.

„Мисля, че можем да помислим за тристранно сътрудничество – Северна Корея, Русия.и Беларус. Знам, че корейците имат голям интерес към сътрудничество с Русия“, каза беларуският президент.

Срещата се състоя два дни след като Путин се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен Ун на космодрума „Восточний“ в руската Амурска област. Разпространиха се слухове за оръжейна сделка между двамата лидери, въпреки че Кремъл отрича тези твърдения.

Посещението на Ким в Русия на 13 септември включваше обиколка на руски завод за изтребители и на руския Тихоокеански флот. На въпрос дали Русия ще помогне на Северна Корея да изстреля свои собствени сателити и ракети, Путин отговори: „Точно затова дойдохме тук“.

„Корея е наш съсед и ние трябва да изградим добросъседски отношения по един или друг начин“, каза Путин след разговорите си с беларуския си колега.
Макар Лукашенко да не разкри подробности от разговорите си с Путин в Сочи, той заяви, че посещението е било съсредоточено върху отбраната и сигурността.
„Украйна е само началото. Може да станем свидетели на по-лоши неща, ако не се мобилизираме и не им покажем, че можем да отвърнем и на удара“, каза Лукашенко.

„Ние и Русия сме загрижени най-вече за Полша. И Америка стои зад Полша. … През 2020 г. искаха да слеят Беларус с Полша и да ни превърнат в разделителна линия между Русия, Изтока и Запада“, твърди беларуският държавен глава.

Напрежението между Беларус и съседите ѝ от ЕС се увеличи след началото на пълномащабната война с Русия. Минск продължава да прави неверни твърдения, че Варшава има така наречените „експанзионистични цели“ на Изток.

Срещата на Путин с Лукашенко беше седмата им за тази година.

Въпреки че досега Лукашенко се въздържаше да изпрати свои войски да се бият заедно с руските сили в Украйна, режимът му продължава да подпомага Москва във войната.

Свързани публикации

None found