• 25.05.2024

Лидер на сепаратистите в Източна Украйна отхвърли един от аргументите на Русия да нахлуе в страната

 Лидер на сепаратистите в Източна Украйна отхвърли един от аргументите на Русия да нахлуе в страната

Високопоставен военен командир на сепаратистите в Източна Украйна открито отхвърли един от аргументите на Русия да нахлуе в страната, предаде ДПА.

„Украйна се е подготвяла за отбранителна война“, написа в Телеграм Александър Ходаковски, цитирайки документи, открити от неговите бойци на превзети украински позиции. Той добави, че не е открил никакви доказателства Киев да е планирал агресия.

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, като един от аргументите й беше, че иска да предотврати атака срещу частите от Донецка и съседната Луганска област, контролирани от подкрепяните от нея сепаратисти. В същото време Москва си е поставила за цел „пълното освобождаване“ на „Донецката и Луганската народна република“ (ДНР и ЛНР), провъзгласени от бунтовниците (т. е. пълното превземане на двата източни украински региона).

Александър Ходаковски е основателят на Бригада „Восток“ (Изток), която влиза в състава на „Народната милиция“ на ДНР. Неговата бойна част участва в превземането на украинското стратегическо пристанище на Азовско море Мариупол през май. Сега Бригада „Восток“ атакува Угледар – контролиран от Киев град на четирийсетина километра югозападно от Донецк, отбелязва ДПА.

Преди да премине в редиците на сепаратистите в Донецка област, Ходаковски ръководеше до 2014 г. регионалното антитерористично подразделение на Службата за сигурност на Украйна. Той е участвал в опитите на тогавашното проруско правителство в Киев да потуши прозападните протести в украинската столица през зимата на 2013-2014 г.

Източник: БТА

Свързани публикации

None found