• 15.07.2024

Лавров: Сътрудничеството с Турция няма да повлияе на диалога с Кипър

 Лавров: Сътрудничеството с Турция няма да повлияе на диалога с Кипър

Снимка: TRT

Задълбочаването на руско-турското сътрудничество не влияе и няма да повлияе на диалога между Москва и Никозия, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

„По отношение на нашите отношения с Турция, бих искал да успокоя кипърските ни приятели, че задълбочаването на руско-турското сътрудничество и необходимостта от взаимодействие с Анкара по регионални въпроси по никакъв начин не засяга и няма да повлияе на диалога ни с Никозия“

каза министърът в интервю за кипърският вестник „Filelefteros”.

Според руската страна „политическата воля за предотвратяване на по-нататъшна дестабилизация на ситуацията в региона съществува както у Никозия, така и в Анкара“.

„Освен това съществува универсална платформа за ефективно разрешаване на спорни въпроси – ООН. Готови сме да съдействаме за изграждане на добросъседство между Република Кипър и Република Турция, но, разбира се, само ако и двете страни са заинтересовани да поискат това“, добави Лавров.

По-рано бе съобщено, че руският външен министър ще има работна визита в Кипър, като пътуването съвпада с 60-годишнината от установяването на двустранни дипломатически отношения.

Свързани публикации