• 17.04.2024

Кьовеши очаква по-добра ефективност на борбата с финасовите измами в ЕС

 Кьовеши очаква по-добра ефективност на борбата с финасовите измами в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на новосъздадената Европейска прокуратура Лаура Кьовеши очаква ръководената от нея структура да подобри ефективността на борбата с финансовите измами в ЕС. В интервю за Би Би Си Кьовеши заяви, че досега сътрудничеството между Европейската служба за борба с измамите и отделните правителства е било твърде вяло, предаде БНР.

„Досега ОЛАФ правеше само административни проверки. Те не извършваха наказателни разследвания. Само прокурор може да прави това. Европейската прокуратура ще бъде единственият законов орган на европейско ниво, който ще може да започне разследване. Ще имаме прокурори от всички участващи държави. Европейската прокуратура ще уеднакви процедурата при финансови измами за всички страни-членки. По този въпрос има проблеми във всички държави членки. Можем да засилим защитата на европейските фондове и да разследваме тези престъпления по-добре, ако имаме прокурор от всяка страна.“

каза Кьовеши

Ще разследват финансови измами и влиятелни хора. Но е важно да се уточни, че за разлика от работата ѝ като ръководител на Национална дирекция за борба с корупцията в Румъния, при дейността ѝ в Европейската прокуратура няма да бъде сама, а ще има екип – прокурори от 22 страни членки на Евросъюза. Ще си обменят опита и познанията, за да осъществят по-добри разследвания, разясни Кьовеши с какво още ще се занимава Европейската прокуратура.

„Изкореняването на корупцията в която и да е страна не е отговорност единствено и само на прокурорите. В борбата срещу този феномен са необходими и добри закони, които да дават възможност на прокурорите да разследват тези престъпления. Важно е да се каже и че мисленето на обществото като цяло може да спомогне за намаляване на нивото на корупция. Арестуването или разследването на хора не могат сами по себе си да решат този проблем“.

допълни още тя

Кьовеши коментира и темата корупция в Румъния, която по данни на „Трансперънси Интернешънъл“ е втората най-корумпирана страна в ЕС след България.

Свързани публикации

None found