• 15.07.2024

Конституционният съд на Полша забрани абортите дори при увреждане на плода

 Конституционният съд на Полша забрани абортите дори при увреждане на плода

Снимка: БГНЕС

Конституционният съд на Полша постанови днес, че абортът по причина увреждане на плода противоречи на конституцията, предадоха информационните агенции.

Така отпада едно от малкото основания, при които е разрешено прекъсване на бременността в тази предимно католическа страна, отбелязва Ройтерс, цитирани от БНР.

След като решението на висшите магистрати влезе в сила, абортите в Полша ще бъдат законни само при изнасилване, кръвосмешение или заплаха за здравето или живота на жената.

Конституционният трибунал бе сезиран от група депутати от управляващата националистическа и консервативна партия „Право и справедливост“, които твърдят, че прекратяването на бременността заради увреждания на зародиша нарушава изискването на конституцията за защита на живота на всяка личност.

Групи, отстояващи правото на аборт, и международни правозащитни организации се обявиха срещу по-нататъшното ограничаване на абортите в Полша, която и без това има едно от най-строгите в Европа законодателства в тази област.

Това е „тъжен ден за правата на жените“, написа в „Туитър“ комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Дуня Миятович по повод решението на полските конституционни съдии.

Отстраняването на основанията за почти всички законни аборти в Полша е равносилно на забрана и нарушаване на човешките права

добави тя.

Свързани публикации

None found