• 25.05.2024

Колкото по-скоро изкопаемите горива останат в историята, толкова по-добре, заяви кандидат за нов еврокомисар

 Колкото по-скоро изкопаемите горива останат в историята, толкова по-добре, заяви кандидат за нов еврокомисар

Изслушването на Вопке Хукстра в Страсбург / Снимка: ЕП

Колкото по-скоро изкопаемите горива останат в историята, толкова по-добре, заяви днес кандидатът за следващ еврокомисар от Нидерландия Вопке Хукстра при изслушването в Европейския парламент в Страсбург. Той отбеляза значението на постепенното премахване на изкопаемите горива, както и на субсидиите за тях, защото са в разрез с енергийния преход на ЕС.

Хукстра говори пред парламентарната комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Той е предложен за еврокомисар по действията в областта на климата, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Според Хукстра ЕС не може да постигне чиста икономика сам и по тези въпроси е ключово международното сътрудничество. По неговите думи е важно да се запази приемствеността в целите на ЕС в областта на опазването на природата. Хукстра съобщи, че в следващите месеци ще предложи цел за напредък в опазването на околната среда до 2040 година.

В днешното изслушване участваха евродепутати от парламентарните комисии по промишленост, изследвания и енергетика, по външни работи и по развитие. Оценката от изслушването се очаква в следващите дни, когато се предвижда кандидатурата на Хукстра да бъде гласувана в пленарната зала. Ако бъде одобрен, Хукстра ще поеме част от задачите на своя сънародник Франс Тимерманс, който предпочете да се върне в националната.

Източник: БТА

Свързани публикации

None found