• 04.03.2024

Кметът на Копенхаген подаде оставка заради скандал за сексуален тормоз

 Кметът на Копенхаген подаде оставка заради скандал за сексуален тормоз

Снимка: wikimedia

Кметът на датската столица Копенхаген, Франк Йенсен, подаде днес оставка, след като призна съпричастност към няколко случая на сексуален тормоз, предаде Ройтерс.

Йенсен, който ще подаде оставка и като депутат от Датската социалдемократическа партия, заема длъжността кмет на Копенхаген от 2010 година.

Оставката му беше обявена, след като две жени, една от които наета от социалдемократите, разказаха, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на Йенсен през 2012 и 2017 г., в статия, публикувана в петък от ежедневника „Юландс постен“.

И двата инцидента са станали по време на обществени прояви и са свързани с физически контакт, упражнен върху двете жени против волята им. В пост във Фейсбук тази сутрин Йенсен заяви, че той е бил част от „вредна“ и „стара“ култура в социалдемократическата партия.

„Бих искал да се извиня на всички жени, които съм обидил“, каза на пресконференция Йенсен. Премиерът на Дания Мете Фредериксен заяви, че приема обвиненията „много сериозно“.

„Очевидно е, че ние в социалдемократическата партия имаме проблеми и това трябва да се промени сега“, каза премиерът.

Петдесет и девет годишният Йенсен е в политиката от 30 години, като е заемал постовете на министър на правосъдието и на научните изследвания през 90-те години и през първото десетилетие на 21 век.

Свързани публикации

None found