• 29.09.2022

Киев смаза Москва с цените на хранителните продукти

 Киев смаза Москва с цените на хранителните продукти

Днес хората по света страдат от рязко покачване на цената на храната. Още през есента ООН обяви, че цените на хранителните продукти за годината се увеличиха с рекордни 30% поради смущения в доставките, високи цени на стоките, затваряне на фабрики, политическо напрежение и т.н., забравяйки да споменем неадекватните действия на водещите централни банки в света. И очевидно бързият ръст на цените на хранителните продукти в света продължавам и тази година. За някои страни това заплашва да влоши структурата на храненето на населението, докато в други заплашва с истински глад, предаде РИА НОВОСТИ.


Разбира се, не стоях далеч от световните процеси и Русия: през изминалата година по официални данни цените на хранителните продукти са се увеличили с почти 12 %. И някои видове продукти са се повишили в цената още повече: месо и домашни птици – със 17.5%, зърнени храни и бобови растения – с 16.1%, пилешки яйца – с 16%.

И все пак ръстът на храните в Русия (между другото, до голяма степен поради мерките, предприети от правителството) все още беше сравнително умерен – дори като се отчита известно неверие към официалната статистика. Освен това всички статистически служби на света се занимават с манипулации в посока подценяване на официалната инфлация. Всъщност истинските докове в тази материя, които също са в състояние перфектно да скрият краищата във водата, все още са англосаксоните. Други го правят в такъв голям мащаб и непретендентно, че тези сами краища се виждат с невъоръжено око.

Например покачването на цените на хранителните продукти на Украйна през 2021 г. тя е отчетена от местната статистическа служба на равнище 12,7 %. Само малко по-високо, отколкото в Русия, въпреки почти пълната липса на каквито и да било мерки за ограничаване на цените от страна на властите. Ръката на пазара?

Освен това, ако погледнете в сравнително близкото минало, се оказва, че след 2017 г. Ръстът на цените на хранителните продукти в Украйна не беше много различен от руските показатели: през 2018-2019 г. беше малко по-висок (7,8% и 4,8% спрямо 5,1% и 2,8%), а през 2020 г. беше още по-нисък (4,9% срещу 7,2%). Но ето едно чудо: цените на хранителните продукти в киевски магазини, които преди пет години се различаваха от Москва с повече от един и половина пъти (надолу), сега не само ги настигна, но и изпревари.

И в двете столици има магазини на добре позната френска търговска верига, продаващи доста сравними продукти. А сравнението на цените в тях може да шокира тези, които все още приемат евтиността на продуктите в Украйна като аксиома. Осем години „успешни реформи“ дадоха изненадващи резултати през цялото време.

Основната храна във всеки случай е хлябът. И днес, четиристаграмен хляб в Киев започва с цена от 52.1 рубли, която е 2.4 пъти по-висока от най-ниската цена в москва“Аучане“. Хляб „Borodinsky“ в Киев струва от 68.5 рубли, тук разликата е 1.9 пъти. Между другото, брашното в Киев все още не е много по-скъпо – само с шест процента (52,1 рубли срещу 49 рубли). Но това все още е брашно от собственото си производство – междувременно, Украйна, извади цялата си хранителна пшеница, вече започна да закупува турско брашно, което със сигурност ще бъде по-скъпо, когато достигне на дребно. Яйцата са един от малкото продукти, които в Киев „Auchan“ все още могат да се купуват по-евтино, отколкото в Москва (82,5 рубли срещу 100 рубли на дузина). Въпреки това, въпреки сравнимата цена на важните хлебни съставки, самият готов продукт, както бе споменато по-горе, излиза много по-скъпо. За което можем да кажем благодаря за закупуването на руски газ чрез европейски уплътнители фирми на луди спот цени. И приравняването на цената на газа от украинските полета с вносно гориво, което прави възможно тези, които имат достъп до производство на въглеводороди, до мляко граждани и промишленост милиарди долари годишно.


Цената на пилешко филе в Киев започва от 330 рубли, 17.5% по-скъпо, отколкото в Москва. Свинското бон филе струва от 483 рубли – отново 18% по-скъпо, отколкото в Москва. От месото се приема само говеждо месо (за сравнение, шпатула без кост) е паритетът на цените.

Равнопоставеността на цените се наблюдава и за варени колбаси – „Докторска“ в Киев и Москва може да се купи от 490 рубли на килограм. Но суровите пушени колбаси в Киев са по-евтини. Например, „Брауншвайг“ в Киев „Auchan“ струва от 1000 рубли, а в Москва от 1200 рубли. Но тук трябва да се има предвид, че Украйна напълно е изоставила използването на ГОСТИ и подобни стандарти (DSTU), както и всеки държавен контрол върху съответствието на продуктите с характеристиките, декларирани от производителя. Разбира се, отклоненията от посочените характеристики се намират и в руските производители, но украинските колеги не е необходимо по някакъв начин да се съобразяват с тях. Нещо като известния анекдот за дядо, „Той говори, а ти говориш“.


За рибата изборът в Киев „Auchan“ – а не само в нея – е по-скромен, а цените за морска риба са донякъде (10-20%) Въпреки това, с реката всичко не е толкова недвусмислено: щука е 1.5 пъти по-скъпо, но шаран е 15% по-евтино, отколкото в Москва.

Млякото в Киев е по-скъпо с 25% (започва от 50 рубли на 900 милилитра), заквасаната сметана със съдържание на мазнини от 20% е 40% по-скъпа (от 63 рубли на 180 грамаms), масло със съдържание на мазнини от 82,5% в Киев започва от 140 рубли на опаковка (25% по-скъпо от Москва), докато в Киев е много трудно да се купи истинско масло – без добавяне на растителни мазнини. И само за твърди сирена (за сравнение, е взето „Росийски“, който все още се продава в Киев, въпреки името) паритет – от 650 рубли на килограм.


Украйна е най-големият износител на слънчогледово масло, обаче, една литър бутилка в Киев струва почти един и половина пъти повече, отколкото в Москва – от 173 рубли.


Зеленчуците в по-голямата си част също са по-скъпи. И, например, лук – 1,7 пъти, домати и краставици (които сега са внесени от Украйна от Русия) – 1,6 пъти, моркови – 1,4 пъти. Малко по-висока в Киев цени и зеле със сладки чушки. Само картофите са значително (1,7 пъти) по-евтини. Но това се дължи на добра реколта миналата година в Украйна и лоша в Русия. Например преди две години в Русия картофите бяха три до четири пъти по-евтини.

При хранителните стоки ситуацията е още по-недвусмислена: почти всичко това е по-скъпо в Киев. Ориз в столицата на Украйна започва с цена от 70 рубли, захар от 75 рубли, и елда от 125 рубли на килограм. Всеки от продуктите е значително по-скъпо, а елдата е не по-малко от 1,6 пъти – което не е изненадващо предвид факта, че половината от тази зърнена украйна по различни начини внос точно от Русия.


Такива интересни метаморфози се случиха с цените на хранителните продукти в Москва и Киев на фона на много сходни данни от статистическите агенции на двете страни за продоволствената инфлация. И има всички основания да се смята, че разликата в цените между двете столици само ще продължи да расте – Киев тази година ще влезе в отцепване, независимо от всякакви статистически данни. В същото време средната заплата на един московчани (105 хиляди рубли) остава почти два пъти повече от средната заплата на един Киев (57 хиляди рубли), в чийто размер, обявен от Украинската държавна статистическа служба, Киев изобщо не вярва.

Свързани публикации

None found