• 30.11.2022

Какво смятат в Скопие за българския меморандум до ЕС

 Какво смятат в Скопие за българския меморандум до ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Меморандумът на България до Европейския съюз за отношенията с Република Северна Македония е една от водещите новини в македонските медии днес.

Министърът на външните работи Буяр Османи заяви, че няма да коментира документа, тъй като това е вътрешна комуникация за Евросъюза и не е достигнала по официален път до властите в Скопие.

„Меморандумът, с който се отрича съвременния македонски език и идентичност, няма да помогне за постигане на консенсус по историческите спорове“.

заяви Драги Георгиев, съпредседателят от македонска страна на смесената комисия по Договора за добросъседство

Договорът за добросъседство между България и Република Северна Македония разделя политическите и историческите въпроси и това разделение трябва да се запази, каза Буяр Османи.

„Няма да влизам в дебата относно текста, тъй като не сме част от тази кореспонденция и не е стигнал официално до нас този документ. Мисля, че и в двете има постигнат позитивен напредък през последните три години от подписването на договора и комисиите имат резултат“.

отговори Османи на въпрос за меморандума на България до страните-членки 

С този меморандум успехът на работата на смесената комисия е поставен под въпрос, реагира съпредседателят Драги Георгиев. Той коментира и част от меморандума, засягаща тълкуването на концепцията за „обща история“ и опитите тя да бъде заменена с алтернативи като споделена или преплетена история.

„Искам да бъда искрен и да кажа, че има архивни документи, в които Гоце Делчев се обявява за българин, и това не е тайна нито за тяхната историография, нито за нашата“.

заяви по-рано Драги Георгиев

Също толкова позитивно беше и изказването на премиера Зоран Заев вчера в рамките на посещение в Атина.

„Историята е много важна, но по-важно е бъдещето. Историята трябва да я използваме като основа и база за добра история“.

Целта на Северна Македония е до края на годината да се проведе първата междуправителствена конференция в Брюксел, с която да започнат преговорите за еврочленство. За да стане това е нужна единодушна подкрепата на всички държави-членки.

Свързани публикации