• 13.04.2024

Интензивни боеве се водят в почти цялата Херсонска област, съобщи украинското президентство

 Интензивни боеве се водят в почти цялата Херсонска област, съобщи украинското президентство

Снимка: РИА НОВОСТИ

„Интензивни боеве“ между украинските сили и руската армия се водят в „почти цялата“ окупирана южна Херсонска област, където силите на Киев започнаха контраофанзива, съобщи днес украинското президентство, предаде Франс прес, цитира БТА.

„През целия вчерашен ден и цялата нощ имаше мощни експлозии в Херсонска област. На почти цялата територия на областта се водят тежки боеве, посочи президентството в Киев на сутрешния си брифинг.

На брифинга беше съобщено също, че украинските сили „са започнали настъпление в различни направления“, а „редица складове за боеприпаси“ и „всички основни мостове“ са били унищожени. По тези мостове военни машини преминаваха над река Днепър.

Украинските власти обявиха вчера, че са започнали контраофанзива в този южен регион на страната, окупиран от руските сили от началото на конфликта през февруари, за да си възвърнат контрола върху град Херсон, който преди войната имаше население от 280 000 души.

От съществено значение за украинското селско стопанство, този регион е и стратегически, той като граничи с полуостров Крим, анексиран от Москва през март 2014 г. и използван като тилова база за нахлуването.

Снощи Москва съобщи, че „за съжаление“ (на украинците) е провалила украинската офанзива в региона на Херсон и този, който граничи с град Николаев.

Руските твърдения, както и украинските, за момента не могат да бъдат проверени от независим източник, отбелязва АФП.

Свързани публикации

None found