• 22.04.2024

Институтът за войната: Конфликтът не може да се реши с преговори

 Институтът за войната: Конфликтът не може да се реши с преговори

Снимка: Ройтерс

Преговорите не може да сложат край на войната на Русия срещу Украйна, а само временно да я спрат, смята Институтът за изследване на войната.

Във всекидневната си оценка за хода на конфликта базираният във Вашингтон мозъчен тръст се аргументира, че възобновяването на руската инвазия през февруари тази година, след осемгодишно „прекратяване на огъня“, белязано от смъртоносни атаки, е индикация, че руският президент Владимир Путин няма да намери покой, докато не завладее Киев. От друга страна, украинската съпротива срещу нашествието показа, че украинците няма да са предадат лесно, пише в сводката, публикувана на сайта на Института за изследване на войната.

Конфликтът е неразрешим, докато „путинизмът“ управлява в Кремъл, коментира американският мозъчен тръст. Според него преговорите няма да сложат край на войната, а само могат да създадат условията, при които руският президент или неговият наследник „путинист“ ще планира подновяване на атаката срещу независимостта на Украйна.

Институтът за изследвана войната съветва западните сили, преди евентуално да окажат натиск върху Украйна да поиска преговори с Русия, да проучат условията, които тя може да й предложи, опасностите от предлагането на тези условия и, което е по-важно, вероятността Путин да ги приеме.

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини властите в Киев, че не искат да преговарят с Москва. Във вторник украинският президент Володимир Зеленски призова чрез видеоконферентна връзка лидерите от Г-20 да подкрепят мирното предложение на страната му.

Свързани публикации

None found