• 24.04.2024

„Златна зора“ е престъпна организация. Лидерите й отиват в затвора

 „Златна зора“ е престъпна организация. Лидерите й отиват в затвора

Снимка: vesti.bg

Гръцки съд издаде присъда за затвор на шефа на неонацистката „Златна зора“ Никос Михалолякос и бившите му висши помощници за създаване и управление на престъпна организация. Така приключва един от най-важните процеси в политическата история на страната, съобщава АФП.

След решението трябва да бъдат издадени заповеди за незабавен арест на Михалолякос и над дузина бивши депутати от партията, разпореди съдът.

Процесът бе предизвикан от убийството на антифашисткия рапър Павлос Фисас през 2013 г., който бе обсаден от членове на „Златна зора“ и смъртоносно намушкан.

В продължително разследване досъдебните магистрати очертаха действия на групата по сформиране на облечена в черно милиция, с цел сплашване и побой на опонентите с прахове, лостове и ножове. При претърсване в домовете на членове на партията през 2013 г. бяха открити огнестрелни и други оръжия, както и нацистки символи.

На 14 октомври лидерът на „Златна зора“ и петима бивши депутати от партията бяха осъдени на до 13 години затвор. Убиецът на музиканта Павлос Фисас, Йоргос Рупакиас, бе осъден на доживотен затвор. След това адвокатите имаха право на обжалване и на иск присъдите да се променят на условни.

Съдът постанови, че „Златна зора“ е престъпна организация, управлявана от Михалолякос в йерархия във военен стил по модел на нацистката система на Хитлер, информира БНТ.

Свързани публикации

None found