• 13.04.2024

Зеленски: С мобилизацията Кремъл унищожава коренните народи, в Крим е катастрофа

 Зеленски: С мобилизацията Кремъл унищожава коренните народи, в Крим е катастрофа

Обявената мобилизация в Русия е не само удължаване на страданията на украинците, но и удар срещу коренните народи на Крим, Дагестан, Кавказ, Сибир, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Униан.

Той заяви, че Киев предприема нова вълна от дипломатическа активност в политическите и бизнес средите зад граница, както и сред студентските общности. По думите му, навсъде по света ще се чуе украинската позиция за това как може да бъде спряно руското зло.

„Ще акцентираме и върху това, че престъпната мобилизация се използва от Русия не само за това да се удължат страданията на хората в Украйна и за да бъде дестабилизиран светът още повече, но и за физическото унищожаване на мъжете – представители на коренните народи, живеещи на територии, контролирани от Руската федерация.“ – подчерта Зеленски.

Той определи ситуацията в Крим като катастрофална.

„Напълно се потвърждава информацията за кримско-татарския народ: повечето призовки за мобилизация са именно за негови представители. Това е още един елемент от политиката на геноцид от страна на Русия, още една причина за незабавна и твърда реакция от целия свят.“ – каза още Зеленски.

Той добави ,че на територията на Русия положението е същото.

„Това е планирана имперска политика. Това е удар срещу народите, например на Дагестан и срещу целия Кавказ, срещу коренните народи на Сибир и други територии.“ – посочи Зеленски.

Свързани публикации

None found