• 04.03.2024

Зеленски: Победата за Украйна ще е неизбежна, ако всички съюзници на Киев си спазят обещанията

 Зеленски: Победата за Украйна ще е неизбежна, ако всички съюзници на Киев си спазят обещанията

Победата за Украйна ще е неизбежна, ако всички западни съюзници на Киев си спазят обещанията, заяви президентът Володимир Зеленски.

Украинският лидер отбеляза първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна с пресконференция в Киев.

Събитието започна с минута мълчание в памет на всички журналисти, загинали при отразяването на войната в Украйна, предаде БНР.

„Ако партньорите си спазят обещаните и крайните срокове, победата ни чака със сигурност. Ако всички си „напишем домашното“, може да победим“, подчерта Зеленски.

По думите му войната в Украйна е натиснала бутона за рестарт на НАТО.

Украинският президент поиска Латинска Америка, Африка, Китай и Индия също да се присъединят към пътя за мир и да противодействат на руското влияние.

Същевременно Зеленски призна, че конфликтът в крайна сметка ще стигне до дипломатически преговори, като същевременно описа предложението, представено от Китай, като положително.

„Друг е въпросът какво стои зад думите, думите са си думи. Но най-важното е до какъв резултат можем да стигнем и Китай говори за нас“, каза Зеленски на пресконференцията и добави: „Добре е, че Китай вече започна да говори за Украйна“.

Според Зеленски войната е повлияла в целия свят. Ето защо е важно Китай и Индия да присъстват в процеса на мирни преговори, посочи той.

Украинският президент също така каза, че планира да се срещне с китайския президент Си Цзинпин, предаде Франс прес.

Според него Киев трябва да си сътрудничи с Китай, за да сложи край на войната, след като Пекин представи документ за позицията си относно конфликта в Украйна.

„Китай започна да говори за Украйна и това не е лошо. Струва ми се, че има зачитане на нашата териториална цялост и въпросите на сигурността“, добави той.

„Трябва да работим с Китай по този въпрос… Нашата задача е да обединим всички, за да изолираме един“, добави той.

Свързани публикации

None found