• 19.05.2024

Зеленски: Идва тежка зима

 Зеленски: Идва тежка зима

Докато европейските лидери се опитват да намалят въздействието на високите цени на енергията, украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че идва тежка зима и съобщи за украински успехи във войната, предаде Ройтерс.

В среднощното си обръщение президентът на Украйна благодари на своите сили, че са превзели две населени места на юг, както и трето населено място и околностите му на изток. Той каза, че е получил тези добри новини от военното командване и разузнаването.

Преди това Кирило Тимошенко, заместник-началник на президентската администрация, пусна във „Фейсбук“ снимка на трима украински войници, издигащи националния флаг над сграда в южно село, където е главната контраофанзива на силите на Киев. „Високопиля. Херсонска област. Украйна. Днес“, гласи текстът към снимката.

Миналата седмица украинските сили започнаха контраофанзива на юг, главно в Херсонската област, която руските нашественици превзеха още в началото на войната. Докато украинците интензивно обстрелват противника в региона, руското командване е забранило на местното цивилно население да се придвижва и да прекосява река Днепър, съобщи днес украинският генерален. За последното денонощие противникът е нанесъл в Украйна 25 ракетни удара и над 22 удара от въздуха, се казва в съобщението, в което се потвърждава, че остава целта да бъде възвърнат контролът върху Донецката област на изток.

Свързани публикации

None found