• 05.10.2022

Започват руско-американски преговори в Женева

 Започват руско-американски преговори в Женева

Снимка; Архив

В Женева започват руско-американски преговори по поисканите от Москва гаранции за сигурност. Начело на руската делегация е заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, а на американската – първият заместник-държавен секретар Уенди Шърман. 

Снощи Сергей Рябков и Уенди Шърман имаха предварителна среща в Женева, която продължи около два часа. След приключването й Рябков я определи като „трудна и делова“ и изрази надежда, че днес двамата с Шърман няма да си загубят времето. Попитан от журналисти дали е оптимистично настроен преди преговорите, Рябков отговори, че никога не губи оптимизма си. 

По-рано той каза в интервю за ТАСС, че Русия не може да играе второстепенна роля в европейската и международната политика и че НАТО трябва да се върне в границите си до 1997г. 

Тогава беше подписан Основополагащият акт Русия – НАТО. В документа се посочва, че двете страни не гледат една на друга като на противници и създават „механизъм за консултации, координация и общи действия“. 

Основните искания на Москва са да получи гаранции за сигурността си, които изключват по-нататъшното разширяване на Алианса на изток и разполагане на настъпателни оръжия в близост до руските граници. 

Свързани публикации

None found