• 25.05.2024

ЕK ще назначи пратеник, отговарящ за санкциите срещу Русия и тяхното спазване от трети страни

 ЕK ще назначи пратеник, отговарящ за санкциите срещу Русия и тяхното спазване от трети страни

ЕК трябва да определи нов пратеник, отговарящ за санкциите, който да настоява за по-строго прилагане на наказания  за страни, включително Турция, в опит да се овладее заобикалянето на мерките срещу Русия в рамките на единния блок, съобщава „Файненшъл таймс“.

Дейвид О’Съливан, бивш посланик на ЕС в САЩ, е бил помолен да заеме новосъздадения пост от януари 2023 г., според лица, запознати с процеса, цитирани от финансово издание, като неговата мисия ще бъде да ръководи усилията на Европейската комисия за осигуряване на пълно спазване на санкциите по целия свят .

Очаква се назначаването да бъде решено от Комисията във вторник, посочи  високопоставен европейски представител. Това идва в момент, когато ЕС, САЩ и други съюзници се съсредоточават върху „затварянето на вратичките“ при санкции, наложени срещу режима на руския президент Владимир Путин от началото на руската инвазия в Украйна насам.

Сред страните, които са в центъра на вниманието на ЕС, е Турция, която отказа да се съобрази със санкции на ЕС, наложени срещу Кремъл.

САЩ и ЕС настояват по-специално Анкара да предприеме мерки срещу доставките на забранени стоки от търговци, които искат да заобиколят строгия контрол върху износа на индустриални и отбранителни продукти, наложен на Русия.

Еврокомисарят по финансовите услуги Мейрид Макгинес посети Турция през октомври в опит да накара страната да направи повече, за да приведе частния сектор в съответствие със санкциите на единния блок. Сред другите държави, които са във фокуса на вниманието, са Сърбия и Обединените арабски емирства, каза високопоставеният представител на ЕС.

Свързани публикации

None found