• 13.04.2024

ЕС ще наложи нови санкции срещу Лукашенко

 ЕС ще наложи нови санкции срещу Лукашенко

Снимка: bgonair.bg

ЕС започва подготовка на допълнение на списъка със санкции срещу представители на Беларус. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното заседание на европейските външни министри в Люксембург. Той допълни, че се очаква съвсем скоро Съюзът да приключи със списъка.


Съобщението за решенията от днешното заседание бе променено в следобедните часове и отпадна формулировката, че санкциите ще обхванат президента Александър Лукашенко, ако в Беларус обстановката не се подобри. Външните министри на ЕС днес потвърдиха, че Лукашенко няма демократична легитимност, затова разширеният списък ще включва и него, поясни Борел, цитиран от БТА.


Властите в Беларус не са съгласни на никакъв разговор с протестиращите. Всички държави от ЕС приемат Лукашенко да бъде санкциониран заради пълния му отказ от преговори за намиране на някакво мирно решение, добави върховният представител. Той уточни, че въвеждането на първия списък срещу официални представители на Беларус се е забавило заради препятствие, което вече е преодоляно – съпротивата на Кипър.

Свързани публикации

None found