• 19.05.2024

Ескалация на военните действия в Украйна, без скорошна перспектива за мир, прогнозират експерти

 Ескалация на военните действия в Украйна, без скорошна перспектива за мир, прогнозират експерти

Колаж: BGReporter.info

Ескалация и засилване на интензитета на военните действия в Украйна, без скорошна перспектива за мир, прогнозират директорът на Центъра за изследване на отбраната и сигурността и бивш военен министър Ангел Найденов и полк. о.з. проф. Димитър Недялков от Военната академия „Г.С. Раковски“ в анализ за БТА за хода на военните действия в Украйна.

Президентът Владимир Путин обяви на 21 септември частична военна мобилизация в Русия. Ще използваме всички средства, за да защитим Русия – това не е блъф, заяви Путин. 

Когато говорим за войната в Украйна, трябва да имаме предвид, че говорим за шесто поколение войни, в които новите технологии налагат качествени изменения в планирането и провеждането на военните действия на тактическо, оперативно и стратегическо ниво, обясни проф. Недялков. Той посочи, че всяко едно изоставане както от технологиите, така и от изкуството да се мисли и действа в реален мащаб на времето по адекватен начин, независимо от мащаба на държава, количества войска, оръжия, се „плаща“ със загуби на хора, техника и оперативно важни пространства. Проф. Недялков очаква засилване на интензитета на бойните действия до настъпването на зимата в централните и южни райони по линията на съприкосновение, с ненамаляваща интензивност на борбата в киберпространството. Ще продължи да нараства роботизацията на бойното пространство, с налагане предимствата на изкуствения интелект, изтъкна още той.

Зададените глобални крайни състояния на войната в Украйна, свързани с разрушаването не само на държави, но и на системи, не предполагат скорошен край на бойните действия. Никой не говори и не мисли за мир, каза проф. Недялков.

Според Ангел Найденов обявената мобилизация, макар и частична, освен за проблеми, говори и за предстояща ескалация на действията от страна на Русия. Руският президент Путин не може да си позволи да признае поражение, а украинският президент Зеленски вече демонстрира решимост да си върне териториите в международно признатите граници на Украйна, т.е. една на практика нерешима за момента дилема, отбеляза Найденов. 

Помощта от международните партньори на Украйна трябва да продължи с неотслабващи темпове, категоричен е Ангел Найденов. От ключово значение са модерните и прецизни оръжейни системи, в това число ракети и боеприпаси, включително обучението на украинските военнослужещи, а и те са в основата на сегашния успех, коментира той украинската контраофанзива, която се наблюдава в момента, и добави, че всичко това осигурява и някакво предимство в качествено отношение. Ангел Найденов също очаква продължителни и интензивни сражения и бойни действия. Дори и да се стигне до примирие и прекратяване на огъня, въпреки че това засега изглежда невъзможно, то конфликтът ще бъде замразен, а не решен, смята бившият военен министър. 

Следва пълният текст на мненията:

Започва ли нова фаза във войната с украинската контраофанзива, която се развива в момента? Как оценявате резултатите от тези действия, изненадващи ли бяха те?

Ангел Найденов: Контраофанзивата на украинските войски, започнала с пробив на отбранителната линия на руските части в Херсонска област и развита с настъпление в Харковска област, бележи нова фаза във войната, дори и само заради факта, че украинските въоръжени сили иззеха инициативата в бойните действия. Резултатът се изразява в близо девет хиляди кв. км освободена територия на юг и североизток и десетки населени места, някои от които с ключово значение като Купянск и Изюм. Но новата фаза не означава все още поврат във войната. Да, настроението в Украйна сигурно е приповдигнато, има сериозни успехи, напредъкът е значителен, украинската армия владее инициативата, но за поврат е рано да се говори. Русия все още има превъзходство в количествено отношение, макар че въпросът с дезорганизацията, умората, ниският боен дух и затрудненото снабдяване не бива да се подценяват. Помощта от международните партньори на Украйна трябва да продължи с неотслабващи темпове. От ключово значение са модерните и прецизни оръжейни системи в т.ч., разбира се, ракети и боеприпаси, включително обучението на украинските военнослужещи, а и те са в основата на сегашния успех. Всичко това осигурява и някакво предимство в качествено отношение.

Не мисля, че е особена изненада развитието на контраофанзивата в североизточна и източна посока, а и не смятам, че атаката в Херсонска област е била единствено с цел да заблуди руското командване и да го принуди да прехвърли част от войските от североизток и изток в херсонското направление. Да, има и този ефект, очевидно украинското военно командване прецизно е разчело разузнавателната информация, но контраофанзивата в Херсонска област също има своята собствена логика и оперативни основания. При краен успех в Херсонска област и южните части на Запорожка област, който би бил със стратегическо значение за хода на войната, ще си задаваме въпроса дали пък действията на североизток и изток не са били действия за прикритие, развити поради уязвимостта на руските части там.

Проф. Димитър Недялков: Когато трябва да коментираме войната в Украйна, трябва да имаме предвид, че говорим за шесто поколение войни, в които новите технологии налагат качествени изменения в планирането и провеждането на военните действия на тактическо, оперативно и стратегическо ниво. Всяко едно изоставане както от технологиите, така и от изкуството да се мисли и действа в реален мащаб на времето по адекватен начин, независимо от мащаба на държава, количества войска, оръжия и пр., се „плаща“ със загуби на хора, техника и оперативно важни пространства.

Доказателство за това е резултатът от настъплението на украинските войски и техни съюзници под Харков. Там се постигна скрито от руското въздушно-космическо и друго разузнаване съсредоточаване на сили и средства. Достигна се до шесткратно числено превъзходство над руските и съюзните им формирования в региона, които се оказаха освен това невоенни и доброволчески. Постигнали информационно превъзходство за сметка на поддържащия съюзен космически компонент, за много кратко време, с помощта на новата тактика на специално създадени няколко десетки мобилни тактически групи, украинските сили създадоха хаос в управлението на руските сили и способността да се отбраняват. Руското командване взе правилното решение в безалтернативността на ситуацията и побърза да изтегли наличните сили, вместо да търпи тежки и безсмислени загуби. Изтеглянето им се съпроводи с нанасянето на активно огнево поразяване. Така въпреки оперативния неуспех, все пак руснаците при 200 свои загинали и пленени, успяха да нанесат чувствителни санитарни и безвъзвратни загуби на украинската страна, които само за първите дни на офанзивата достигнаха три хиляди бойци, включително много чуждестранни. За целия период на настъпление украинските загуби по някои данни надхвърлиха 20 хиляди, което на свой ред понижи способността на войските да задържат инициативата и пренесат бойните действия на територията на Луганска област – т.е. успехът е налице, но и цената е висока. Нека не забравяме, че войната е борба на ресурси.

Какво предстои според вас, кои са ключовите битки и как ще реагира Русия?

Ангел Найденов: За съжаление това, което предстои, според мен, е ожесточаване на сраженията и на ударите с авиация, ракети, артилерийско въоръжение, а мирното решение остава на заден план. Намеренията за провеждане на референдуми в четирите области, които бяха подкрепени от Москва, не допринасят за успокояване на ситуацията. Напротив – те въвеждат ново ниво на противопоставяне и засилват невъзможността за постигане на каквото и да е друго решение освен продължаване на войната. Ключовите битки ще бъдат на територията на четирите области, включително и действия за затвърждаване на украинските успехи в Харковска област. Руският президент Путин не може да си позволи да признае поражение, а украинският президент Зеленски вече демонстрира решимост да си върне териториите в международно признатите граници на Украйна, т.е. една на практика нерешима за момента дилема. Обявената мобилизация, макар и частична, освен за проблеми, говори и за предстояща ескалация на действията от страна на Русия. Това решение беше пропагандно подсигурено, като получи своеобразен отговор съответно и въпросът за поражението на руските войски в Североизточна Украйна. Отговорът, който сега се дава от Москва като аргумент за частичната мобилизация, е „Западът воюва срещу Русия“.

Проф. Димитър Недялков: Реакция на Русия ще има. Президентът Путин вече спомена, че те не са започнали. Те водеха досега войната със силите единствено на професионалната (наемната) част на армията, която винаги отстъпваше в числен състав. Огневото превъзходство, компенсираше този факт, но доскоро, до началото на неочаквано активната подкрепа на страните от НАТО за Украйна. Новото предизвикателство активира интензитета на военно производство, прегрупирането и попълването на руските сили с професионални и доброволчески формирования. Налице са и политическите усилия с началото на референдумите в областите под руски контрол. 

Очаквам засилване на интензитета на бойните действия до настъпването на зимата в централните и южни райони по линията на съприкосновение, с ненамаляваща интензивност на борбата в киберпространството. Ще продължи да нараства роботизацията на бойното пространство, с налагане предимствата на изкуствения интелект.

Зададените глобални крайни състояния на войната в Украйна, свързани с разрушаването не само на държави, но и на системи, не предполага скорошен край на бойните действия. Никой не говори и не мисли за мир. Да заговорят за това не се чуват и българските политици. Това е тъжно, защото може би България е точното място за мирни преговори. Да не забравяме, че на практика ние сме създали тези народи и държави. Дали сме им буквите, книгите, вярата и държавността. И сега на територията на тези държави живеят милиони българи. Те гинат и от двете страни на фронта. Никой от кандидатите за българския парламент не говори за това. Този факт трябва да е още по притеснителен, защото и в Русия и в САЩ започна да се коментира вероятността от използване на тактически ядрени оръжия, а ние сме близо и сме обявени за неприятелска държава от руското ръководство. 

Може ли да се очаква скорошен край на войната?

Ангел Найденов: За съжаление, не. Очакванията ми са за продължителни и интензивни сражения и бойни действия. Дори и да се стигне до примирие и прекратяване на огъня, въпреки че това засега изглежда невъзможно, то конфликтът ще бъде замразен, а не решен. 

Проф. Димитър Недялков: Скоро мир не очаквам. Очаквам ескалация. Без да искам да плаша, според мен на практика вече е започнала Третата световна война. Да напомним, че така са започнали Първата – с Триаполитанската и Балканските войни, и Втората световна война – с Испанската гражданска война. И сега в Украйна вече се бият представители на близо 100 нации, народи и етноси. Там от двете страни на фронта гинат и много българи. Защо никой не говори за това и не прави усилия да си приберем чедата тук – в старата им Родина, която може би трябва да създадем отново. Както никога досега, българската нация не е подготвена за подобни събития. За последните три десетилетия по индекс на човешкото развитие от 27-о заминахме на 68-о място, а по военна мощ – от 21-во на 67-о. Всеки ден населението ни намалява средностатистически с 240 души, което е един батальон – повече от средните безвъзвратни дневни загуби на украинската армия. Не съм чул някой да пита и търси отговорност защо това е така. А трябва. Особено българските журналисти.

Свързани публикации

None found