• 19.05.2024

Емил Радев: С резолюция ЕП призова да се спре използването на животни в научните изследвания

 Емил Радев: С резолюция ЕП призова да се спре използването на животни в научните изследвания

Снимка: пресцентър на ПП ГЕРБ

С резолюция Европейският парламент призова да се спре използването на животни в научните изследвания. Почти единодушно – с респектиращото мнозинство от 667 гласа „за”, ЕП предприе стъпка напред, потвърждавайки ангажимента си да насърчава високите стандарти за хуманно отношение към животните. Така българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на Интергрупата за защита на животните Емил Радев коментира гласуваната от ЕП резолюция относно мерките за ускоряване на прехода към иновации без използването на животни в научните изследвания, регулаторните изпитвания и образованието.
„Темата отдавна е обект на дебати, така че на фона на бавния напредък приемам като положителен знак факта, че около документа се обединиха шест политически групи. Гласуваният текст е кратък, но ясен и категоричен. В него се изтъква, че ЕС е инвестирал значителни средства в научни изследвания и проекти като технологии за биологично производство, микрофизиологични системи, изкуствен интелект и триизмерен биопечат на тъкани и микроорганизми. Утвърдени и прилагани в регулаторната уредба, тези нови възможности позволяват да се намалят и дори изцяло да се заменят изпитванията върху животни”, отбеляза Емил Радев. По думите му използването на животни в провежданите през годините изследвания има своята роля за борбата на човечеството с редица заболявания, но развитието на науката и иновациите дава шанс старите методи да се заместят от ефективни алтернативи. „За да стимулира разработването на механизми, чрез които да се избягват изпитванията върху животни, ЕП настоява в резолюцията Комисията да предостави и подходящи инструменти за средносрочно и дългосрочно финансиране”, обясни българският евродепутат. Той допълни, че ускоряването на прехода към новите методи изисква съвместните усилия на европейските институции и държавите-членки, на академичната общност, на частния сектор. Според Емил Радев гласуваният текст на практика допълва Директива 2010/63/ЕС, която определя основните правила за защита на животните, използвани за научни цели, но не предвижда стратегия за намаляване и заместване на тези животни.
Резолюцията, изготвена от работна група и базирана на дългогодишните дебати в Интергрупата за защита на животните в ЕП, е естествено продължение на въпроса, отправен към Европейската комисия в края на миналата година относно плановете и действията за ускоряване на прехода към наука без използване на животни. В мотивите към въпроса до ЕК се посочва, че въпреки отчитания лек спад на броя на животните, използвани в науката, допълнителни 12 млн. животни, които са развъждани именно за целите на изследванията, са били умъртвени, без да бъдат използвани.

Свързани публикации

None found