• 21.06.2024

ЕК с мерки срещу „АстраЗенека“ заради неизпълнението на договора за ваксини

 ЕК с мерки срещу „АстраЗенека“ заради неизпълнението на договора за ваксини

Снимка: dpa

Генералният директор на дирекция „Здраве“ в Европейската комисия Сандра Галина заяви, че Комисията ще предприеме действия срещу компанията „АстраЗенека“ заради неизпълнението на задължението ѝ по договора за доставки на ваксини срещу Covid-19.

„Очаквахме доставки в размери на стотици милиони, а не сме получили дори четвърт от тях. Обсъждаме това със страните-членки и, разбира се, ще предприемем съответните мерки. Ще използваме всички инструменти, които имаме на разположение, за да получим дозите си. Това е важен елемент от отношенията ни с „АстраЗенека“.

подчерта тя пред комисията по бюждетен контрол на Европейския парламент цитирана от БНР.

Тя обясни, че „АстраЗенека“ е трябвало да започне да доставя ваксинационни дози още през декември 2020 г., но компанията не е предоставила достатъчно данни навреме, забавяйки спешното разрешение на нейната ваксина от Европейската агенция по лекарствата.

Галина добави, че ЕС разполага и с инструмент за наблюдение на износа на ваксини, когото определи като „много полезен“. Тя добави, че има проблеми и с фалшиви ваксини, по който работи ОЛАФ.
Сандра Галина също така прогнозира, че целта да се ваксинират срещу коронавирус 70% от гражданите на ЕС на възраст над 18 години до края на лятото е „постижима, но се изисква бдителност“. Тя добави, че за постигането на тази цел ще са необходими 225 милиона дози ваксина срещу Covid-19.

Междувременно първите дози от ваксината на Johnson & Johnson трябва да пристигнат в средата на април, отбеляза тя.

По-рано председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен открито заплаши компанията „АстраЗенека“ със забрана на износ на ваксината ѝ извън Европейския съюз заради намалението на съгласуваните доставки на препарата в страните членки.
Британското правителство от своя страна не изключва ответни действия, ако лидерите на Европейския съюз решат тази седмица да блокират износа на произведени в Европа ваксини срещу коронавируса за Обединеното кралство.

Свързани публикации

None found