• 23.06.2024

ЕК предложи „дигитален зелен сертификат“ за пътуване в ЕС

 ЕК предложи „дигитален зелен сертификат“ за пътуване в ЕС

Снимка: dpa

Европейската комисия предложи създаване на „дигитален зелен сертификат“, който да помогне за свободното движение в Европейския съюз по време на пандемията.

Той ще е доказателство, че притежателят му е ваксиниран, има отрицателен резултат от PCR тест или се възстановява от Covid-19, съобщава БНР.

Страните от ЕС ще могат да решат дали да допускат свободно движение на хора, ако са имунизирани с ваксина, която няма разрешение за достъп до пазара на ЕС. Те обаче ще бъдат издавани на всеки имунизиран, независимо с каква ваксина.

Дигиталният зелен сертификат, който Европейската комисия представи, трябва да включва информация за ваксиниране срещу Covid-19, негативен резултат от тест или доказателство за създадени антитела след преболедуване.

От Комисията допълват, че той ще бъде безплатен, в дигитален или хартиен формат.

Сертификатът ще включва QR код, който ще гарантира неговата сигурност и автентичност, но няма да има лични данни в него.

Комисията ще създаде портал, за да може всички сертификати да бъдат проверявани в ЕС и в подкрепа на страните-членки за техническото им приложение.

От Комисията поясняват, че сертификатът е временна мярка и ще бъде премахнат веднага, след като Световната здравна организация отмени извънредната ситуация заради Covid 19.

За да влезе в сила, той трябва да получи одобрението на Европейския парламент и на Съвета.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен описа предложения документ като „общ път към постепенно, безопасно и трайно отваряне наново“, тъй като той ще докаже дали гражданин на ЕС или член на семейството му е бил ваксиниран, тестван или възстановен от коронавирус.

Фон дер Лайен също така подчерта, че сертификатът ще бъде приет от всички членове на блока и „ще помогне за възстановяване на свободата на пътуване“.

Свързани публикации

None found