• 21.06.2024

ЕК одобри покупката на 300 млн. дози от ваксината на Pfizer

 ЕК одобри покупката на 300 млн. дози от ваксината на Pfizer

Снимка: Pixabay

Европейската комисия одобри сключването на четвъртия поред договор за ваксини срещу коронавируса – този път за 300 млн. дози от ваксината на Pfizer, разработена от компанията  BioNTech. Това съобщи говорителят на Комисията Ерик Мамер след редовното заседание на еврокомисарите.

Той уточни, че ваксините ще бъдат закупени веднага, след като се докаже, че са ефективни срещу Covid-19.

Мамер добави, че Еврокомисията работи за диверсификация на портфолиото от потенциални ваксини, базирани на различни технологии, което да гарантира, че ЕС е добре подготвен за ваксиниране, след като се докаже, че ваксините са безопасни и ефективни.

Този ход следва съобщението на Pfizer в понеделник, че експерименталната ваксина, разработена съвместно с BioNTech, е показала ефективност от над 90%, което ги направи първите фирми, които показват успешни междинни данни от мащабно клинично изпитване на коронавирусна ваксина.

„Много се радвам да обявя днешното споразумение с европейската компания BioNTech и Pfizer за закупуване на 300 милиона дози от ваксината“.

заяви и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Съгласно сделката, 27-те страни членки могат да закупят 200 милиона дози от ваксината и да имат възможност да закупят още 100 милиона.

Покупките могат да се извършват, само след като ваксината бъде определена като ефективна и безопасна от регулаторния орган на ЕС по лекарствата.

ЕС вече подписа подобни сделки за доставки с AstraZeneca, Sanofi и Johnson & Johnson за техните експериментални ваксини за Covid-19 и преговаря с компаниите Moderna, CureVac и Novavax за осигуряване и на дози от техните проектоваксини.

Свързани публикации

None found