• 17.07.2024

ЕК за мобилизацията в Русия: Отчаяние

 ЕК за мобилизацията в Русия: Отчаяние

Говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано определи обявената от Владимир Путин частична мобилизация в Русия, както и намерението му да проведе референдум в окупираните украински територии, като „признак на отчаяние“, съобщи БНР:

„Това е още едно доказателство, че Путин не се интересува от мира, а от ескалация на агресивната си война. Това е и още един знак за неговото отчаяние от хода на агресията му срещу Украйна. Тя има негативни последствия не само за Украйна и цялата международна общност, но и за самите руснаци. Това не е инвазия само срещу Украйна, а срещу фундаментални принципи на международната общност, хартата на ООН и най-вече срещу всяка миролюбива страна, която се придържа към принципите на международното право“. 

Стано бе категоричен, че военната помощ за Украйна ще продължи.

„Не сме във война с Русия, а помагаме Украйна да защити своите територии“, допълни той.

По повод възможността за налагане на допълнителни санкции Стано каза, че в момента се водят дискусии и докато не приключат, няма да се правят изявления.

Запитан за финансираните проруски партии в ЕС, говорителят на Комисията Ерик Мамер каза, че задачата на Общността е да информира хората добре, за да имат избор при гласуването, но не може да се намеси при вота.

Свързани публикации

None found