• 11.12.2023

Една година блокиране струва на британската икономика 251 млрд. паунда

 Една година блокиране струва на британската икономика 251 млрд. паунда

Снимка: BGReporter.info

Една година блокиране заради Covid-19 струва на британската икономика 251 млрд. паунда- еквивалентът на цялата годишна продукция в югоизточната част на Англия или почти два пъти повече от тази на Шотландия. Това съобщава БГНЕС, като цитира доклад на Центъра за икономически и бизнес изследвания.

Експертите са установили, че цялата страна е претърпяла огромни щети от ограниченията на дейността от началото на първото национално заключване, като някои по-бедни региони са пострадали най-силно.

Консултантската компания смята, че разликата между север и юг ще се увеличи, освен ако правителството не предприеме мерки, за да гарантира, че по-неблагополучните части на Обединеното кралство няма да поемат непропорционално икономическите загуби, причинени от пандемията, пише „Гардиън”.

Потреблението е намаляло, бизнесът все още е затворен и много хора са останали без работа. Допълнителни ограничения за някои района добавиха регионални вариации към икономическото им състояние, сочи проучването.

Тези фактори, наред с много други, доведоха до огромни разходи за икономиката на Обединеното кралство, в допълнение към опустошителната цена на хиляди загубени човешки животи.

В абсолютно изражение загубите в Лондон са най-високи в сравнение с останалите региони и възлизат на 51,4 млрд. паунда загубена дейност, следвани от тези в югоизточната и източната част на Англия – съответно, 34,7 млрд. и 26,6 млрд. паунда.

Свързани публикации

None found