• 12.12.2023

Европейският съюз не призна резултатите от президентските избори в Беларус

 Европейският съюз не призна резултатите от президентските избори в Беларус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на Европейския съвет Чарлз Мишел заяви, че Европейският съюз не признава резултатите от президентските избори в Беларус, съобщава РИА Новости.

Мишел направи това изявление след спешната среща на върха. Той добави още, че ЕС възнамерява скоро да наложи санкции срещу „отговорните за насилието в републиката и изборите за изборите“. Той не изключи, че беларуският президент Александър Лукашенко също може да фигурира в списъка със санкции.

Ръководителят на Европейския съвет също призова Беларус да намери изход от кризата без употреба на сила.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви след срещата на върха, че лидерите на ЕС са осъдили насилието срещу демонстранти.

Няма съмнение, че изборите бяха нечестни и несправедливи.

отбеляза Ангела Меркел

Припомняме, че масовите протестни акции продължават в цяла Беларус от 9 август след обявяването на предварителните резултати от президентските избори. Според Централната избирателна комисия на републиката над 80 процента от избирателите са гласували за Александър Лукашенко.

Според Министерството на здравеопазването на Беларус двама души са били убити по време на протестните акции, 158 ранени са в болници. По-рано Министерството на вътрешните работи на Беларус съобщи, че 44 души остават в ареста за участие в неразрешени масови мероприятия.

Свързани публикации