• 31.03.2023

Европейските лидери заявиха, че ЕС ще продължи да подкрепя Украйна

 Европейските лидери заявиха, че ЕС ще продължи да подкрепя Украйна

Европейските лидери приеха декларация, в която заявяват, че ЕС ще продължи да подкрепя Украйна в политическо, икономическо, хуманитарно, финансово и военно отношение, включително чрез бързо координирано възлагане на обществени поръчки от европейската промишленост. Документът е по повод годишнината от руската инвазия.

„Ще подкрепим възстановяването на Украйна, за което ще се стремим да използваме замразени и блокирани руски активи в съответствие с правото на ЕС и международното право“, се казва още в изявлението.

В изявлението се подчертава, че 10-ият санкционен пакет срещу Русия ще бъде приет, а също така ще има и действия срещу тези, които се опитват да заобиколят мерките на ЕС. Очаква се това да стане днес.

Снощи украинското знаме се появи върху сградите на Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на ЕС, както и Европейската служба за външна дейност.

Във видеообръщение председателката на Европейския парламент Роберта Мецола подчерта:

„Путин подцени не само смелостта и съпротивата на Украйна, но и силата на демократичния ред.  Той погрешно схвана нашите дебати като слабост и вече започва да плаща цената за това. Европейският парламент ще продължи да подкрепя Украйна – с повече помощ, подкрепа в процеса на нейното присъединяване към ЕС, увеличаване на санкциите срещу Русия и като вложи цялата си политическа тежест, за да има гаранции, че всички извършили военни престъпления ще понесат своята отговорност“.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен ще бъде на визита в Талин, където, освен годишнината от войната, ще отбележи и годишнината от декларацията на Естония за независимост. В Брюксел са предвидени публични акции в подкрепа на Украйна.

Свързани публикации

None found