• 25.05.2024

Европа разединена заради ски сезона

 Европа разединена заради ски сезона

Снимка: Архив

Италианският премиер Джузепе Конте предупреди за опасността от ски ваканциите през тази година. “Не можем да си го позволим”, каза той. Конте беше един от няколкото лидери на ЕС, редом с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, които се опитаха да координират общоевропейска сделка за отлагане на ски сезона, информира БГНЕС, цитирайки BBC.

И трите държави са затворили лифтовете и ски съоръженията си преди Коледа.

Това широко въведено затваряне означава, че популярните курорти в Алпите и Доломитите ще загубят милиарди евро приходи. Туристическите служители побързаха да разкритикуват плана, а президентът на един френски туристически курорт попита: “Значи 400 души в парижко метро няма да се заразят, но четирима души на ски лифт ще го направят?”

Австрия вярва, че може да предложи безопасни почивки, след като ограниченията бъдат облекчени и карането на ски ще бъде разрешено там след 24 декември, въпреки че правилата за спазване на карантината могат да означават, че курортите ще се посещават от вътрешни туристи. Австрия за сега не смята да разреши на алпийските хотели да работят. Швейцарските курорти имат разрешение да работят, при условие че спазват строгите мерки за безопасност.

Някои се страхуват, че – без консенсус – почиващите ще пътуват на големи разстояния, за да посетят отворените и работещи ски курорти. Във Франция ще се извършват произволни гранични проверки, за да се предотврати пътуването на туристите за ски почивки в съседни страни като Швейцария.

Свързани публикации

None found