• 15.07.2024

Коронавируса е обхванал цяла Европа

 Коронавируса е обхванал цяла Европа

Снимка: BGReporter.info

Втората вълна на коронавируса залива Европа с растящ брой заразени и хоспитализирани. Много европейски държави върнаха част от ограничителните мерки от пролетта в опит да спрат разпространението на заразата.

Ограничаването на социалните контакти е в основата на предприетите мерки.

В цяла Европа властите се опитват да избегнат ново парализиране на икономиката.

В най-южната част на Германия е в сила забрана за напускане на дома без необходимост. Канцлерът Ангела Меркел предупреди, че може да се наложи въвеждането на строги мерки и в други части на страната. В същото време във Федералната република тече остър спор между регионалната и централната власт, и между правителството и Бундестага за правомощията за налагане на ограничения в обществения живот.

Спор се води и във Великобритания, но за пари във връзка с наложените карантини в някои райони. Там от събота още един голям район ще бъде поставен в най-високата степен на местна карантина – Южен Йоркшър. Така освен Лондон още 7 района са частично блокирани.

Полша и Чехия регистрират нов антирекорд в броя заразени с коронавируса. За последното денонощие в Полша са се заразили над 10 хиляди души, а в Чехия – близо 12 хиляди.

На извънредно заседание чешкото правителство затвори повечето магазини и наложи нови ограничения в опит да спре разпространението на вируса. Здравният министър Роман Примула предупреди, че здравната система е на ръба на капацитета си. Междувременно стана ясно, че вицепремиерът и вътрешен министър Ян Хамачек е дал положителна проба за коронавируса.

В съседна Румъния учениците в Букурещ преминават изцяло на онлайн обучение, въвежда се задължително носене на маски и на открито, а също се затварят театри, кина, закрити ресторанти и кафенета.

Европейският съюз е подписал споразумение с фармацевтичната компания Johnson & Johnson за закупуването на 400 милиона дози от разработваната ваксина срещу Covid-19. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Това е третият такъв договор, ще има и нови, пише още Фон дер Лайен.

Свързани публикации