• 23.06.2024

Европарламентът иска санкции заради Навални

 Европарламентът иска санкции заради Навални

Снимка: bg.wikipedia.org

Депутатите в Европейския парламент предложиха като отговор на инцидента с Алексей Навални, когото в ЕС смятат за отровен, да бъдат замразени сметките на разследваните от него лица. Това се казва в резолюция за отношенията с Русия, приета от Европарламента, предадоха световните медии.

В същата резолюция е записано, че Европарламентът призова за независимо международно разследване на инцидента с Навални с участието на ЕС, ООН, Съвета на Европа и ОЗХО, както и въвеждане на сурови санкции срещу Русия и спиране на строителството на „Северен поток-2“.

„Европейският парламент призовава за създаването на такъв санкционен механизъм, който да включва събиране на информация и замразяване на европейските активи на корумпирани лица в съответствие с резултатите от разследванията на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални“, пише в документа.

В отделна резолюция Европейския парламент отказа да признае Александър Лукашенко за президент на Беларус след изтичането на мандата му и настоя за твърди, включително финансови, санкции срещу Минск, както и спрямо граждани на Руската федерация, поддържащи Лукашенко, пише в приетия документ за Беларус.

Санкциите визират лица, виновни за фалшифициране на изборите, насилие и репресии в Беларус, уточнява резолюцията.

В нея се настоява също националните спортни хокейни федерации на държавите от ЕС да призоват Международната хокейна федерация да отмени решението за провеждане на световното първенство по хокей на лед през 2021 г. в Беларус, заради „нарушенията на правата на човека“.

Резолюциите на Европейския парламент имат препоръчителен характер и не са задължителни за изпълнение дори от институциите на ЕС.

Междувременно Ройтерс съобщи, че според близките на Навални, той е бил отровен с бутилка вода в хотелската си стая в сибирския град Томск, а не на летището.

Навални се разболя тежко при вътрешен полет в Русия миналия месец и след това бе откаран със самолет в Берлин за лечение.

Преди дни правителството на Германия съобщи, че лаборатории във Франция и Швеция са потвърдили откритията на Берлин, че Навални е отровен с Новичок. Германия сезира и Организацията за забрана на химическите оръжия по случая. Стана ясно и че Германия е поискала помощ за разследване отравянето на Навални със забранен токсичен химикал.

„Техническият секретариат на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) получи от Федерална република Германия молба за техническа помощ“.

се казва в съобщение на Ройтерс

Допълва се, че експерти от агенцията събират биомедицински проби от Навални за анализ в лаборатории на организацията. Резултатите от тези тестове ще бъдат споделени с Германия, която до този момент настояваше ролята на ОЗХО да бъде конфиденциална.

Свързани публикации