• 23.06.2024

Джонсън: САЩ и Великобритания ще работят в подкрепа на демокрацията

 Джонсън: САЩ и Великобритания ще работят в подкрепа на демокрацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че страната му и САЩ ще работят заедно в подкрепа на демокрацията и борбата с климатичните промени, предаде БТА.

Джонсън отрече близките му връзки с президента Доналд Тръмп да навредят на отношенията между Лондон и Вашингтон.

По думите на британския премиер САЩ остават най-близкият и най-важният съюзник. Той отхвърли предположенията, че ще намалеят шансовете за търговска сделка с Вашингтон и това ще направи неотложно постигането на споразумение с ЕС.

Саудитска Арабия поздрави Джо Байдън повече от денонощие след като беше обявена победата му над Доналд Тръмп, който е в близки отношения с престолонаследника Мохамед бин Салман.

„Крал Салман приветства изтъкнатите, исторически и близки отношения между двете приятелски страни и техните народи“, се казва в съобщение, публикувано от Саудитската агенция по печата.

В Унгария, където премиерът Виктор Орбан  неведнъж е изразявал предпочитанията си към президента Доналд Тръмп, политик от опозицията приветства избирането на Джо Байдън. Кметът на Будапеща Гергей Карачон каза, че очаква в Белия дом да се завърне нормалността.

По думите на кмета, противник на Орбан, „Байдън не позира с диктатори, а се застъпва за върховенството на закона и човешките права“.

Свързани публикации

None found