• 23.06.2024

Гърция увеличава карантината за пристигащи от Великобритания

 Гърция увеличава карантината за пристигащи от Великобритания

Снимка: Ελλαδα

Пристигащите от Великобритания в Гърция ще трябва да спазват десетдневна карантина заради новия щам на коронавируса в Обединеното кралство, разпоредиха гръцките власти, цитирани от БНР.

Страната вече е в пълна готовност за започването на кампанията по имунизация срещу Covid-19. След почти два месеца на строги мерки и ограничения епидемиологичната обстановка в Гърция се промени, но вечерният час и разрешението за напускане на дома се запазват и по празниците.

От днес увеличиха карантината за влизащите от Великобритания от 7 на 10 дни. Гърция не затвори границата си, но пристигащите на летищата влизат само с представяне на отрицателен тест за коронавирус и се тестват отново на летището. Заедно с гърците, които се връщат за празниците, към Гърция летят и пътници от други балкански страни при спазване на всички изисквания, наложени от гръцките власти.

Дългата и строга карантина от ноември показа резултати с драстично намаляване на заразените, но все още тежките случаи са на високо ниво, което според експертите е причина за продължаване на наложените мерки до началото на януари.

Мутацията на новия вирус промени и програмата по облекчаване на мерките след дългата карантина.Засега според изявления на министри се обсъжда отваряне на малките магазини и то само в райони с ниска ниво на заразяване.

За празниците всички ресторанти, барове, нощни клубове остават затворени. Властите позволиха събиране на не повече от 9 души от две семейства, но вечерният час от 22 часа се запазва.

От следващата седмица започва ваксинирането в Гърция, като властите съобщават за пълна готовност за имунизация. По последни проучвания две трети от гърците желаят да се ваксинират. 

Свързани публикации