• 15.07.2024

Гърция очаква развръзка по делото срещу неонацистката партия Златна зора

 Гърция очаква развръзка по делото срещу неонацистката партия Златна зора

Снимка: Архив

Апелативният съд в Атина ще обяви днес решението си дали партията е организирана престъпна група. 

На подсъдимата скамейка са 68 лидери и членове на Златна зора. Процесът започна през 2015-година, а оттогава показания са дали стотици свидетели и са разгледани хиляди страници документи като доказателства. Пред сградата на съда са стотици представители на партии, синдикати и организации, както и симпатизанти на обвинената в расизъм и престъпления Златна зора. 

Под пълна полицейска блокада е сградата на  Апелативния съд в Атина, където днес магистратите ще обявят присъдите на 68 активисти на крайнодясната партия.“ 

„Това е партия от хитлеристки тип“, гласи заключението на прокуратурата. Обвиненията са от умишлено убийство и расистки преследвания до организиране на престъпна група.

Пред Апелативния съд вече са представители и ръководители на всички парламентарни партии, синдикатите на комунистическата партия, групи от граждански организации.

Партията „Златна зора“  е разследвана и за убийството на 34-годишния Павлос Фисас, което предизвика гняв и протести из цялата страна.

Днес лидерът на опозицията Алексис Ципрас заяви,че присъствието на прогресивните сили на този процес е „задължение пред бъдещите поколения“.

В същото време към района на Апелатинтия съд се насочват и групи от последователи на партията,за да демонстрират подкрепа към обвинените бивши депутати.

За участие в престъпна организация гръцкото законодателство предвижда от 5 до 10 години затвор. 

Свързани публикации