• 23.06.2024

Гърция обяви: Турция застрашава мира

 Гърция обяви: Турция застрашава мира

Снимка: БГНЕС

Гърция обвини Турция, че представлява заплаха за мира в Източното Средиземноморие и свика кризисна среща, след като Анкара възобнови проучванията за нефт и газ в близост до гръцки остров.

Гръцкото външно министерство заяви, че решението на Турция да разположи изследователски кораб „Орудж Рейс“ представлява “нова сериозна ескалация” и демонстрира дестабилизиращата роля на Турция.

Проучванията в богатото на газ Източно Средиземноморие са чест източник на напрежение между Турция и нейните съседи Гърция, Кипър и Израел.

Гръцкото министерство заяви, че Атина “няма да приеме никакво изнудване” и “ще защитава своя суверенитет и своите суверенни права.”

Съобщението дойде, след като гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна с висши военни и външния си министър Никос Дендиас.

Кабинетът на Мицотакис заяви, че премиерът е разговарял по въпроса с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел, а по-късно ще говори с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Гръцки министър добави, че военните кораби наблюдават турския изследователски кораб.

“Ние сме в пълна политическа и оперативна готовност”, заяви държавният министър Йоргос Герапетритис по държавната телевизия ERT.

“По-голямата част от флота е готова за разполагане, когато е необходимо”, каза той.

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез по-рано написа в Туитър, че „Орудж Рейс“ е „достигнал дестинацията, където ще започне работа“, близо до остров Кастелоризо.

Турция изпрати съобщение по NAVTEX, международната морска навигационна телексна система, като съобщи, че корабът ще извършва дейности край остров Кастелоризо между 10 и 23 август.

Миналата седмица напрежението между Анкара и Атина отново се повиши, след като Гърция и Египет подписаха споразумение за създаване на изключителна икономическа зона в региона.

Турското външно министерство заяви, че “така наречената морска сделка” е “нищожна”.

Египет, Кипър и Гърция също денонсираха сделка, включително споразумение за сигурност, подписано миналата година между Анкара и признатото от ООН правителство в Либия.

Гърция, Кипър и Израел през януари подписаха споразумение за огромен проект за газопровод за транспортиране на газ от Източното Средиземноморие до Европа, въпреки враждебността на Турция към споразумението. Цитира:БГНЕС

Свързани публикации