• 18.07.2024

Гърция купува 18 бойни самолета от Франция

 Гърция купува 18 бойни самолета от Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До няколко дни в Атина ще бъде подписано споразумение за 18 самолета Rafale, които Гърция ще получи от Франция през 2021 г., заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в речта си по време на дебата в парламента за бюджета за следващата година, съобщава БГНС.

Мицотакис обяви закупуването на военни самолети през септември по време на Международния панаир в Солун, но сега специално се спря на споразумението, което трябва да бъде подписано, и в същото време отбеляза, че бюджетът за отбрана достига 5,5 милиарда евро, 57% повече от 2019 г.

В речта си относно ваксината Мицотакис каза, че правителството ще стартира информационна кампания за ваксинация след няколко дни, която ще носи името “Свобода”.

Гръцкият парламент със 158 гласа “за” и 142 “против” снощи одобри бюджета за 2021 г., а бюджетът на Министерството на отбраната и президентството бяха одобрени с голямо мнозинство.

Поради превантивните мерки за защита от коронавирус, от 300 депутати на гласуването присъстваха 49, а останалите 251 обявиха позицията си писмено.

Гласуването беше предшествано от петдневен дебат, а лидерите на политическите партии имаха обръщения.

Свързани публикации

None found