• 07.12.2022

Готвачът на Путин към руснаците: Или затворниците ще се бият в Украйна, или вашите деца

 Готвачът на Путин към руснаците: Или затворниците ще се бият в Украйна, или вашите деца

Създателят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин защити инициативата да се изпращат руски затворници, които да се бият в Украйна. Той написа пост в социалните мрежи ден след като видео, показващо как вербува затворници да се включат във войната, стана един от най-разпространените клипове в социалните мрежи.

В онлайн изявлението си „готвачът на Путин“, какъвто е прякорът на Пригожин, заяви, че ако той беше в затвора, би „мечтал“ да се присъедини към „Вагнер“ и да „плати дълга си към Родината“. И отправи съобщение към тези, които не желаят пленници или затворници да се бият в Украйна: „Това ще направят или частните военни компании и затворниците, или вашите деца – избирайте сами“.

Пригожин не коментира конкретно видеото, нито призна дали е истинско. Предполага се, че е заснето в затвор тип колония в руския регион Марий Ел, но не е ясно кой го е снимал и пуснал в интернет, нито кога точно. Според BBC, които са използвали инструменти за разпознаване на лица, това е Евгений Пригожин. Информацията е потвърдена от още няколко независими източници.

В клипа той е заснет да казва пред затворници, че ще бъдат освободени, ако служат 6 месеца в неговата паравоенна организация. Руските закони не позволяват освобождаване на затворници в замяна на военна служба, но според Евгений Пригожин „никой не се връща обратно зад решетките“, ако се включи към „Вагнер“.

ЧВК „Вагнер“ е обвинявана в извършване на военни престъпления на няколко места по света – включително в Сирия, Африка и източния украински регион Донбас. Твърди се, че от 2014 г. насам бойците от частната компания воюват в Украйна. „Вагнер“ е пряко свързана с Кремъл, въпреки че Москва публично отрича тези връзки.

В клипа, публикуван и от екипа на опозиционера Алексей Навални, се вижда как Пригожин казва, че руски затворници участват във войната в Украйна от 1 юли насам, когато са се включили в превземането на Вулехирската топлоелектроцентрала.

Базираният в САЩ Институт за изучаване на войната писа, че „готвачът на Путин“ е утвърждаван от Кремъл като новото лице на „специалната военна операция“, за да се избегнат критиките към висшето военно командване. Много руски блогъри и военни кореспонденти обвиняват Министерството на отбраната в Москва за провала и пораженията в Харков и Херсон. Някои дори казват, че създателят на „Вагнер“ трябва да замени на поста министъра Сергей Шойгу.

Руски военен блогър отбелязва, че Пригожин въвежда „сталински“ метод, който позволява на Кремъл да избегне нареждането на обща мобилизация. Причината за този ход е, че такава мобилизация би могла да разпали социално напрежение в руското общество.

На 15 август се появи информация, че Евгений Пригожин може да е убит при успешен украински удар по база на ЧВК „Вагнер“ в Попасна. Оказа се обаче, че не е вярно.

Пригожин е познат като „готвачът на Путин“, тъй като беше ресторантьор и доставчик на храна за Кремъл.

Свързани публикации

None found