• 15.07.2024

Германската полиция разби престъпна група в турски колцентър

 Германската полиция разби престъпна група в турски колцентър

Снимка: Ройтерс

Германските власти разбиха международна престъпна група, която подмамвала възрастни хора да предадат парите и ценностите си на престъпници, преструващи се на полицаи, предаде АП, като цитира статия във в. „Рейнише пост“.

Германската полиция, действайки заедно с турските власти, е обискирала колцентър в турския град Измир. Смята се, че оттам престъпниците са се обаждали на пенсионери в Германия, като ги убеждавали да предадат пари и ценности на преструващите се на полицаи съучастници, отбелязва БТА.

По-рано този месец са били арестувани 38 души и са извършени обиски и на още 48 обекта, освен колцентъра. Полицията съобщава, че е конфискувала пари в брой на стойност 1,7 милиона евро, 5 килограма злато и скъпи часовници. Освен това властите са конфискували 41 луксозни автомобила, 87 недвижими имота, включително луксозни жилища и хотели.

„В този колцентър е имало членове на семейства, които по-рано са живеели в Германия, но са били депортирани поради престъпления“, съобщава Томас Юнгблут от полицията на провинция Северен Рейн-Вестфалия, цитиран от в. „Рейнише пост“. „Те са се преселили в Турция“, добави той.

Смята се, че заподозрените са казвали на лицата, на които се обаждали, че парите и скъпоценностите им не са на сигурно място у дома или в банката и ще изпратят полицаи да ги съберат и да ги пазят на сигурно място.

„Откакто обискирахме колцентъра, в Германия почти няма подобни обаждания“, заявява Волфганг Херманс от провинциалната полиция, цитиран от вестника.

Свързани публикации