• 05.03.2024

Германия с трети пакет за 65 млрд. евро в подкрепа на потребителите заради енергийната криза

 Германия с трети пакет за 65 млрд. евро в подкрепа на потребителите заради енергийната криза

Германия ще похарчи 65 млрд. евро за третия си пакет от държавна помощ, предназначен да предпази потребителите и бизнеса от въздействието на растящата инфлация, посочва правителството в Берлин в документ, публикуван в неделя и цитиран от Ройтерс.

Необходими са навременни и пропорционални облекчения за гражданите и бизнеса заради бързо нарастващата тежест от високите цени на енергията, се казва в документа на коалиционното правителство на Германия, цитиран и от агенция Франс прес.

Мерките включват предложения за удължаване на отстъпките за обществен транспорт, както и 1,7 млрд. евро под формата на данъчни облекчения за 9000 енергоемки компании, бяха договорени от трите партии в управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц в неделя. Мерките включват и еднократна помощ от 300 евро на милиони пенсионери, за да им се помогне да покрият нарастващите сметки за енергия. За студентите е предвидена еднократно плащане на 200 евро и поемане на разходите за отопление за тези, които получават помощи за жилище.

Мерките са част от пакет за 65 млрд. евро, който управляващата коалиция договори в неделя, за да помогне на гражданите и компаниите, борещи се с нарастващата инфлация в най-голямата европейска икономика.

„Това е най-големият от трите пакета досега“, каза Шолц на пресконференция.

Правителството на Германия ще използва приходите от данъците върху свръхпечалбите на компаниите, възползващи се от енергийната криза, за да намали крайните потребителски цени на газа, петрола и въглищата, заяви Олаф Шолц при представяне на поредните мерки за смекчаване на въздействието на растящите енергийни цени върху населението, съобщава Ройтерс.

Шолц каза, че правителството планира да обвърже в бъдеще определени социални придобивки с текущия или очаквания темп на инфлация и ще задели 1,5 млрд. евро за предлагането на обществен транспорт с отстъпка. Цената на субсидираната месена карта обаче вероятно ще е по-висока от досегашните 9 евро, отбелязва Франс прес.

Документът с предвидените социални облекчения идва след два предишни такива на обща стойност от 30 милиарда евро, в които бе включено намаляване на данъка върху бензина и станалата популярна мярка за субсидиране на месечната карта за градския и междуградски транспорт – 9 евро на месец за всички линии, без ограничения – мярка, която приключи в края на август.

Заради намалените доставки на газ от Москва, Берлин, който от години е зависим от вноса на руска енергия, за да посреща нуждите си, е изложен на скок на цените на енергията.

Инфлацията в Германия отново се повиши до 7,9 процента през август, след като отбеляза спад в продължение на два месеца под влияние на правителствените мерки за подпомагане.

Очаква се покачването на цените на енергията да доведе до инфлацията в Германия и в еврозоната до около 10 процента до края на годината. Това са най-високите нива от десетилетия.

Правителствената помощ идва, след като в петък руският енергиен гигант „Газпром“ заяви, че няма да възобнови доставките на газ по газопровода „Северен поток 1“ заради технически проблем с турбината. Специалисти от „Сименс“ потвърдиха повредата, но уточниха че преди при подобен проблем не се е стигало до спиране на подаването на газ. От Еврокомисията коментира, че с тези действия руският газов монополист само е потвърдил репутацията си на ненадежден доставчик.В същото време немският финансов министър Кристиан Линднер посочи, че конституционната т.нар. „дългова спирачка“ на Германия няма да бъде повлияна от пакета с облекчения на стойност 65 млрд. евро.

Линднер каза, че планираните мерки са възможни в рамките на съществуващите бюджетни планове за 2022 и 2023 г., тъй като инфлацията наскоро допринесе за високи данъчни приходи в държавната хазна.

Той също така отбеляза, че няма да е необходима актуализация на бюджета за 2022 г. за финансиране на пакета.

Свързани публикации

None found