• 10.12.2023

Германия спря да имунизира с ваксината на „АстраЗенека“ хора под 60 години

 Германия спря да имунизира с ваксината на „АстраЗенека“ хора под 60 години

Снимка: BGReporter.info

Германия спря имунизацията срещу Covid-19 с препарата на „АстраЗенека“ на хора под 60 години.

Това стана след препоръка на постоянната комисия за оценка на ваксините, която взе това решение вчера въз основа на данни за появили се редки, но много сериозни тромбоемболични странични ефекти, съобщава БНР.

Относно поставянето на втора доза на по-млади хора, които вече са получили първата доза от ваксината срещу Covid-19 на „АстраЗенека“, комитетът ще излезе с допълнителна препоръка до края на април.

се посочва в изявлението на кимисията.

Вчера станаха известни нови случаи на образуване на мозъчни тромби, довели до смърт. Става дума за 31 случая, като 7 от пострадалите са починали. Всички са били ваксинирани с препарата на „АстраЗенека“. С изключение на два случая става дума за жени на възраст между 20 и 63 години.

Така в Германия имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“ се спира за втори път, а правителството се опитва да извлече ползи от поредното препятствие пред масовата ваксинация.

Това означава, че хората над 60-годишна възраст ще могат да бъдат ваксинирани по-бързо. Имунизацията на хората между 60 и 69 години може да започне веднага.

обяви германският здравен министър Йенс Шпан.

Досега Германия е ваксинирала над 2 милиона души с „АстраЗенека“. Доверието в препарата спада.

Свързани публикации

None found