• 25.05.2024

Германия следи отблизо напрежението между Белград и Косово, заяви министърът на отбраната Борис Присториус

 Германия следи отблизо напрежението между Белград и Косово, заяви министърът на отбраната Борис Присториус

Германия следи отблизо напрежението между Сърбия и Косово, заяви днес министърът на отбраната Борис Писториус, предаде ДПА.

„Ние следим ситуацията и ще реагираме, ако е необходимо“, каза Писториус, като призова за деескалация на напрежението.

Косовската полиция влезе в сблъсък с около 30 тежко въоръжени сърби на 24 септември в село Банска в Северно Косово, където живеят предимно косовски сърби. Трима нападатели и един косовски албански полицай бяха убити при престрелките. Това беше най-сериозната ескалация на напрежението в Косово за последните години. Доскорошният заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“ Милан Радойчич пое в петък отговорност за събитията.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Прищина и Белград водят преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си.

Той не изключи принос на германски войници за ръководената от НАТО мироопазваща мисия КейФОР в Косово, както направи Великобритания, но каза, че в момента няма планове за това.

Писториус подчерта, че Германия ще бъде способна да действа много бързо, ако това стане необходимо.

По-рано председателят на комисията по отбрана в германския парламент повдигна идеята за изпращане на повече германски войници в мисията на КейФОР.

„Според мандата таванът на персонала е 400 войници“, каза Мари-Агнес Щрак-Цимерман пред германската медийна група RND.

В мисията на КейФОР в момента служат 85 войници от Германия. „Така че, без да се налага промяна на мандата, все още има значителна възможност за подобрение“, каза тя, цитирана от БТА.

Свързани публикации