• 13.04.2024

Германия предлага ваксиниране с Moderna и Pfizer след поставена първа доза на AstraZeneca

 Германия предлага ваксиниране с Moderna и Pfizer след поставена първа доза на AstraZeneca

Снимка: BGReporter.info

Постоянният комитет по ваксинация към института Робърт Кох (STIKO) заяви в четвъртък, че хората в Германия на възраст под 60 години, които вече са получили първата доза ваксина срещу Covid-19 на AstraZeneca, ще трябва да бъдат имунизирани при втората доза с иРНК (mRNA) ваксината на Moderna или на Pfizer/BioNTech, предаде БНР.

Комисията STIKO заяви, че втората доза трябва да се прилага дванадесет седмици след поставена първа доза на AstraZeneca,

STIKO първоначално обяви това свое решение през миналата седмица, но тогава не назова алтернативните ваксини, които ще бъдат предложени на хората вместо поставяне на втората доза на AstraZeneca.
Новината идва само ден, след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди, че е открила възможна връзка между ваксината на AstraZeneca и редките случаи на кръвни съсиреци.

Няколко европейски държави също наложиха ограничения върху употребата на ваксината на AstraZeneca при по-младите хора поради същите опасения след решението на EMA, включително Италия, Испания, Обединеното кралство и Франция.

Свързани публикации