• 04.03.2024

Германия заяви, че ще разреши доставка на руски уран, предназначена за френски атомни централи

 Германия заяви, че ще разреши доставка на руски уран, предназначена за френски атомни централи

Германското правителство заяви снощи, че не може да спре преработката в обект в Германия на пратка руски уран, предназначена за френски атомни централи, тъй като атомното гориво не попада в обхвата на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Природозащитници призоваха Германия и Нидерландия да блокират транспортирането на пратката уран на борда на руския кораб „Михаил Дудин“, който в момента е на котва във френското пристанище Дюнкерк, до завод за преработка в Линген, близо до германско-нидерландската граница.

„Нямаме правни основания да възпрепятстваме транспортирането на уран от Русия, тъй като санкциите, наложени от ЕС заради руската инвазия в Украйна, освобождават вноса на ядрено гориво… в ЕС от забраните“, заяви Андреас Кюблер, говорител на германското министерство на околната среда.

Изпълнението на мерките за безопасност на пратката е било проверено и е установено, че тя отговаря на изискванията, което означава, че германските власти трябва да я одобрят, каза още той.

Свързани публикации

None found