• 27.02.2024

„Газпром“ намалява доставките на газ за френската Engie от 30-ти август

 „Газпром“ намалява доставките на газ за френската Engie от 30-ти август

Френската Engie информира, че „Газпром“ намалява доставките на руски газ, считано от този вторник (30-ти август), поради несъгласие между страните относно прилагането на някои договори, което засилва опасенията, свързани с енергийните доставки, заявиха от голямата френска комунална компания, предаде Ройтерс.

„Както беше обявено по-рано, Engie вече осигури необходимите обеми, за да изпълни ангажиментите си към своите клиенти и собствените си изисквания, и въведе няколко мерки за значително намаляване на всякакви преки финансови и физически въздействия, които биха могли да възникнат в резултат на прекъсване на доставките на газ от „Газпром““, се казва в изявлението на френската компания.

Доставките за Engie от „Газпром“ вече бяха намалели значително от началото на руската инвазия в Украйна, като последните месечни доставки бяха за 1,5 тераватчаса (TWh) в сравнение с общите годишни доставки на Engie в Европа за над 400 TWh.

В понеделник френският премиер Елизабет Борн призова компаниите в страната да изготвят планове до следващия месец за енергийни спестявания, предупреждавайки, че те ще бъдат ударени първи (ще бъде въведем режим на газа), ако в даден момент Франция не остане друг избор, освен да започне да нормира доставките на газ и електричество.

Франция е по-малко зависима от някои съседи от вноса на газ от Русия, който представлява едва около 17% от нейното потребление на синьо гориво. Но въпреки това остават в сила опасенията относно нарушаване на руските доставки.

Вчера Engie потвърди, че преговаря с алжирската Sonatrach за увеличаване на вноса от северноафриканската страна, която е един от основните износител на петрол и газ.

Свързани публикации

None found