• 13.04.2024

Вълна от протести заля Великобритания заради скок с 80% на цената на тока

 Вълна от протести заля Великобритания заради скок с 80% на цената на тока

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вълна от протести заля Великобритания след новината за драстично увеличение на цената на тока от 1 октомври. При невиждана от 40 години инфлация, токът ще скочи с 80%.

Десетки британци излязоха на протест пред централата на енергийния регулатор „Офджем“ в Лондон след съобщението на регулатора за увеличение на цената на тока.

Демонстрантите издигнаха лозунги като „Замразете печалбите, не хората“. Протестът е организиран от кампанията „Не плащай, Великобритания“, която призовава гражданите на Острова да не си плащат енергийните сметки от 1 октомври. От тогава горната граница на сметките на едно средностатистическо семейство ще нарасне от 1 971 паунда на 3 549 паунда годишно.

Лошата новина е, че се очаква след януари горната граница на цените да се повиши отново, като някой анализатори предполагат, че увеличението ще бъде с още 50%.

Намаляване на данъците с цел растеж на икономиката вместо предоставяне на директна подкрепа на домакинствата, изправени пред безпрецедентно повишаване на сметките за енергия, е политиката на Лиз Тръс – фаворитката в надпреварата за мястото на Борис Джонсън като министър-председател на Великобритания

Нейният съперник за поста Риши Сунак, който като министър на финансите през май отпусна пакет от 15 млрд. паунда за подпомагане на домакинствата, които се борят с нарастващите сметки за енергия, обеща да продължи тази по-пряка подкрепа.

На 5 септември един от двамата ще стане следващия премиер на обединеното кралство и ще се изправи пред нарастващо недоволство и стачки в почти всички обществени сектори с искане за увеличение на заплатите.

Свързани публикации

None found